Günümüzde insan insana iletişimi tamamen bitiren, telefon ve bilgisayar bağımlılığı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak, kendisini geliştirmek isteyen kişilere ve insanlığa hizmet etmek için vardır. Ancak; günümüzde insanlar teknolojiye hizmet etmeye başladı. Aileler, arkadaşlar birbirini seven herkes bir arada asla vakit geçirmiyor, sohbet etmiyor aynı masada oturanlar bile konuşmak yerine mesajlaşıyor, diyalog kurmayı kendini ifade etmeyi bilmiyor.
Sosyal hayatta kişinin diğer insanlara kendisini ifade etmesi, duygularını, düşüncelerini ve fikirlerini paylaşması için sağlıklı iletişim son derece önemlidir. Kişiler hayatlarını sosyal medyada yaşamaya başladı dostlukları, evlerinde yaptıkları, aslında çok mutsuz çift olmalarına rağmen, 3 saniye sarılıp mutlu olduğunu kanıtlamaya çalışan fotoğraf çeken tipler, kaç kişi beğendi diye benimseyen kişiler, beden algısı bozuk olup filtreli fotoğraf çekip paylaşanlar daha birçok şey. Sosyal medya gerçek değildir, gerçek olan şey hayatın kendisi, sevdikleriniz ile bolca güzel vakit geçirmek ve onlar ile sohbet etmektir. Üreten değil tüketen toplum olmaya başlandı.
Tanımadığı kişiler beğensin onay alsın diye gerçek dışı şeyler paylaşıp kendisini mutlu etmeye çalışanlar, tik tok denilen çöplükte soytarılık yapanlar, birkaç arkadaşın aynı masada oturup telefon ile ilgilenmeleri ciddi hastalıktır. Her şey aldıkları internet paketinin miktarına bağlı o bitince mutsuzlar ellerindeki tek sermayesi o çünkü. Bilgisayar ve telefon yaşamı kolaylaştırmak, gelişmek ve işini görmek içindir. Her şey kullanıldığı amaca göre iyi ya da kötüdür bunun için interneti kötüleyemeyiz öyle değil mi?
Bilgisayarımızı, telefonumuzu açıp e kitap, makale okumak ya da araştırmalar yapmak gibide bir seçenek var iken sosyal medyada hep bir arayışta, çirkin işler yapmayı, kendini asla olmadığı biri gibi göstermeye çalışmak, çok mutsuz olmasına rağmen en aşık biziz diye gerçek dışı paylaşımlar yapmak kişinin kendi tekelindedir. Aileler kendi çocuklarına da kötü örnek oluyor sürekli ellerinde telefon çocuk ile ilgilenmemek için tablet veriyorlar daha yeni gelişmeye öğrenmeye başlayan zihinleri gerilemeye başlıyor. Problem çözme analitik düşünme yetileri oluşmuyor. Madde bağımlılığı ne kadar tehlikeli ise telefon, bilgisayar bağımlılığı da o denli tehlikeli.
Aile, akraba, sosyal yaşantı, arkadaşlık ilişkilerini zedelediği gibi sağlığı da bozuyor. İnternetten bir yemek fotoğrafına bakınca karnımız doymuyor ise aynı masada oturupta seni seviyorum demek yerine yazıyor isek bunu hissettirmiş olmayız. İnterneti her daim kendimizi geliştirme, kitap okumak, sesli kitap dinlemek, haberlere bakmak, dil öğrenmek için kullanabiliriz. Bu kadar çok telefon ve bilgisayar kullanıp bağımlı olan tipler 1 tane bile bilgisayar programı bilmiyor.
Sosyal medya bağımlıları kendini sevmeyen değersiz gören kişilerdir. Lütfen kendinizi bu kadar işe yaramaz görmeyin. Kendinizi, yaşamı, ailenizi, değerlerinizi sevin. Bize hizmet etmek için var olan materyalleri hayatınızın merkezine koymayın oraya siz hizmet etmeyin. Çağımızın nimetidir aslında oturduğunuz yerden okuyup, geliştirip, üretmek var iken kendinizi tüketmek neden? Bu anlamda herkesin kendine sonra ailesine duyarlı olmasını dilerim. Materyallere gerçek dışı bir dünyaya, olmayan şeyleri farklı gösterip mutlu olmaya çalışmak yerine var olan güzelliklere şükredip mutlu olalım.
Mavi hanım kesinlikle günümüzü özetlemişsiniz. Harika bir makale tebrik ederim. Ama şunuda söylemek lazım günümüzde tıb ve bilim o kadar ilerledi ki pek çok hastalığın tedavisi mümkün artık ama bahsettiğiniz hastalığın tedavisi mümkün değil ne yazık ki. Hakikaten çok büyük bir hastalık. Allah şifa versin diyelim cümlemize :)
Yüreğinize ve emeğinizeze sağlık, cok guzel bir konuya değinmissiniz