Uyuz vakaları Türkiye'de de dünyada olduğu gibi artıyor. Son dönemde uyuz vakalarının artış göstermesinde çoğu hastanın hastalığı geç fark etmesi ya da etrafındakileri uyarmaması da sebep oluyor. Son 6 ayda %30 arttı. Uyuz olan kişinin temas ettiği kişilerinde tedavi olması gerekir.Bu hastalık kendiğinden iyileşmez mutlaka doktora gidilmeli ilaç, krem ve solüsyonlardan destek alınmalıdır.
Uyuz tam olarak nedir ve nerelerden nasıl bulaşır?
Tıp dilinde Skabies olarak bilinen uyuz hastalığı en basit ifadeyle; akar denen bazı canlılardan kaynaklanan kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Sarcoptes scabiei ismine sahip uyuz akarları bulundukları yeri hızlıca istila eden kene cinsinden sekiz bacaklı 0,3 mm- 0,4 mm uzunluğunda ufak bir böcek türüdür. Çıplak gözle ciltte küçük siyah noktalar gibi kendini belli eden bu canlılara mikroskopla bakıldığında akarlar da yumurta veya dışkı maddeleri de rahatça tanımlanabilir. Akarlar; insan vücudu dahil genelde de halı, koltuk, yatak gibi tüylü ve kirli yerler gibi pek çok yerde yaşamaktadırlar. Vücudu hızlıca saran ve dişilerinin bıraktığı yumurtalarla deride hızla çoğalan bu akar türü; alerjik reaksiyon, kızarıklık, şiddetli kaşınma ve deride dökülme gibi pek çok kötü etkiye neden olurlar.
Uyuz hastalığı nasıl bulaşır?
El ele tutuşma gibi uzun süreli cilt-deri teması
– Cinsel ilişki
– Uyuz enfeksiyonu olan biri tarafından kullanılmış olan giysi, yatak örtüleri veya havluları paylaşmak.Uyuz çoğunlukla doğrudan fiziksel temas yoluyla bulaştığından, istila aile bireylerine, arkadaşlara ve eşinize kolayca bulaşabilir.
Uyuz olduğumu nasıl anlarım?
Aşırı kaşıntı; uyuzun ilk ve en yaygın belirtisidir. Kaşıntı genellikle uyuz böcekleri cildi istila ettikten birkaç gün içerisinde başlar. İlk olarak ciltte hafif bir kızarıklık ve kaşıntı oluşur.Ciltte kabarıklıklar veya kırmızı şişlikler oluşur. Cilt ileri vakalarda sertleşebilir ve pul pul olabilir.Yetişkinlerde belirtiler ilk olarak özellikle parmak araları, dirsekler, kalça ve göğüs ucu kenarları başta olmak üzere vücut kırımlarının olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Bununla birlikte çocuklarda uyuz baş, saç derisi, avuç içleri ve ayak atları da dahil tüm vücudu etkileyebilir.Belirtiler var ise derhal doktora gidilmelidir.