Ekonomi Haber Girişi : 27 Aralık 2020 12:25

Tekstil sektörü alarm verdi! İşletmeler kirasını bile ödeyemiyor...

Tekstil sektörü alarm verdi! İşletmeler kirasını bile ödeyemiyor...
Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri sürerken tekstil sektöründe firmalar yurtdışı siparişlerinin iptal edilmesi nedeniyle zora girdi.

Erzurum Post-Salgın yüzünden Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu tekstil sektörü de alarm vermeye başladı.

 

Sözcü Gazetesi'nden Veli Toprak'ın haberine göre; Mayıs ayında yüzde 38'e kadar düşen kapasite şu anda yüzde 60'a çıkmasına rağmen firmaların yurtdışı bağlantılarının iptal edilmesi tekstil firmalarını zora soktu. Kira bile ödemekte zorlanan işletmeler destek bekliyor.

 

KİRASINI ÖDEYEMEYEN VAR

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, tekstil ve konfeksiyonda ihracatının yüzde 70'inin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere'ye yapıldığını belirterek, “AB, siparişlerini yüzde 90 seviyesinde iptal etti. Sektörde, kirasını bile ödeyemeyecek durumda olan işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor. 20-30 yıldır vergi ödeyen tekstilcimize bizim de bakmamız lazım” dedi.

 

 

Avrupa ülkeleriyle bağlantıların ortadan kalkması ve siparişlerin iptal edilmesi tekstil sektörünü de zora soktu.

 

İHRACATIN YÜZDE 70'i AVRUPA'YA YAPILIYOR

Bedri Yaşar, Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının yüzde 70'inin AB ve İngiltere'ye yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Salgınla birlikte Avrupa piyasaları ve iç piyasa kapandı. AB, siparişlerini yüzde 90 seviyesinde iptal etti. İlk dalgadan sonra sektörde bir miktar kıpırdanma görülse de 2. dalga nedeniyle de iptal ve ertelemeler başladı. Sektörde, kirasını bile ödeyemeyecek durumda olan işletmelerin sayısı artıyor. SSK borçlarını ödeyemiyorlar.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.