Evrende canlı ve cansız varlıkların bir yaşı vardır. Oturduğumuz evin, kullandığımız arabanın ve kendimizin bir yaşı olduğu gibi. Bizim burada konu edindiğimiz tarih, insanın zaman ve mekân içerisinde yakıp ettiklerinin tarihidir. Her bir insanın bir hayat hikâyesi olduğu gibi devletlerin de tarihi vardır.
Devletin tarihinde biz neyi arıyoruz?
İnsanın tarihini arıyoruz.
Hangi insanın tarihi? Devleti yönetmek için başa geçen insanın tarihi.
Son yüzyılda dünyamızın değişik kıtalarında ideolojiler adına devlet yönetmiş ve tarihe mal olmuş bazı devlet başkanlarının yapıp ettiklerine bakarak tarihten bir ders çıkarabiliriz.
Bolşevik Sovyetlerde 1917’de köylü, işçi ve asker üçlüsünün dayanışmasıyla ihtilali olur. İhtilalin başında olan LENİN ile parti, insan ile araç artık ayrılmaz bir bütün haline gelir. Partide tek lider iktidarının temelleri böylece atılır. Lenin halkına: “Ya yok oluruz ya da ileri kapitalist ülkelere yetişir ve onları geçeriz” diye seslenir.
1923-1953 yılları arasında 30 yıl STALİN Sovyetlerin başında devleti yönetti. Komünist Parti’nin ilk genel sekreteridir. Lenin’in ölümünden sonra 1924′te Sovyet lideri olur. İktidara gelir gelmez Sovyetleri sanayileştirmek adına tarım üretimini yok eder ve korkunç bir kıtlığa sebep olur. Ukrayna’da açlıktan öldürdüğü insan sayısı 10 milyondan fazladır. 1930′ların sonuna doğru “Büyük Temizlik” adını verdiği bir girişim yapar. Bu girişim, kendisine muhalif insanları ortadan kaldırdığı paranoyak bir kampanyaya dönüşür. Stalin’in parti konuşmalarında, kendisini 32 dişini göstermeden alkışlayan delegeleri bile öldürttüğü söylenmektedir. 1939 yılında Hitler ile saldırmazlık anlaşması yapar ama Hitler bu anlaşmaya uymaz. Bunun üzerine Sovyetler müttefiklere katılır ve savaş esnasında 23,9 milyon insan ölür.
HİTLER, 5 Mart 1933’te yapılan seçimde oyların yüzde 44’ünü alır. Ağustos 1933’te Hitler, tek partili sisteme geçiş ilan eder. 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemini yaratır. Nazi çoğunluklu parlamento 23 Mart’ta Hitler’e ülkeyi kararnameyle yönetme yetkisi verir. 28 Şubat’ta Alman Komünist Partisi’nin, 22 Haziran’da da Sosyal Demokrat Parti’nin faaliyetleri yasaklar. Tüm sağ partiler de dağıtır. 1934’te Hindenburg’un ölümünün ardından cumhurbaşkanlığı makamını da devralan Hitler, Führer (lider) adında bir devlet başkanlığı makamı yarattı; devlet ve hükümet başkanlıklarını bir arada yürütür.
Alman Nazi Partisi lideri. 1934-1945 yılları arasında Almanya’nın tartışmasız tek diktatörüdür. Amacı Yahudilerden kurtulmak ve Avrupa’da hegemonya kurmaktı. Döneminde Alman endüstrisi büyük bir ivme kazanmış ve korkunç boyutlarda silahlanmıştır. 6 milyon Yahudi olmak üzere 17 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olur.
Çin Komünist Devrim’i lideri MAO, iktidara geldiği ilk beş yılında 5 Milyondan fazla insanı idam ederek veya işçi kamplarına göndererek öldürtür. “İleri Büyük Atılım” ve “Kültür Devrimi” adını verdiği iki adet sosyal programı vardı. Birinci hedef Çin’i süratle endüstriyelleştirmek bu programların uygulama safhasında 20 milyondan fazla insan açlıktan öldü. Sonrasında “Sosyalist Eğitim” hamlesi adı altında kendisine muhalif entelektüelleri öldürmeye başladı. Bu program sonucunda 4-7 milyon insan öldü. 100 Çiçek Harekâtı ile 30 milyon insanın birkaç ay içinde açlıktan ölmesine neden oldu. Katlettiği insan sayısı 50 milyondan fazladır. İnsanlık tarihinin en kanlı diktatörüdür.
İspanya’da milliyetçilerle- cumhuriyetçiler 1936- 1939 iç savaş, 500 bin ölüm, 1.000.000 milyon sürgün. FRANKO 1939- 1975’e kadar 26 yıl iktidarda kalır.
İtalya’da MUSOLİNİ, 1922- 1943, 21 yıl, Portekiz’de 1932-1968 arası 36 yıl SALARAZ yönetimde kalır.
İran başbakanı General ALİ RAZMARA radikal bir dinci tarafından 7 Mart 1951’de öldürüldü. Aynı yılın 20 Temmuz’unda Ürdün kralı, ABDULLAH Kudüs’te öldürüldü. Yine 16 Ekim 1951 ‘de Pakistan başbakanı ALİ HAN radikal bir dinci tarafından öldürüldü. Suriye’de Albay EDİP ÇİÇEKLİ hükümeti devrildi. Libya bağımsızlığını ilan etti. Mısır’da sıkıyönetim ilan edildi. 1958 yılında Pakistan’da ve Sudan'da 2 askeri darbe gerçekleştirildi. Ülkemizde ADNAN MENDERES ve arkadaşları askeri darbeden sonra 1961 de idam edilir.
AUGUSTO JOSÉ RAMÓN PİNOCHET UGARTE (25 Kasım 1915 - 10 Aralık 2006), 1973 yılından 1990 yılına kadar Şili'yi dikta rejimi ile yöneten general. 1973'ten 1998'e kadar Şili ordusunun başkomutanı ve 1973'ten 1981'e kadar Şili Cunta Hükümeti’nin başkanı olarak görev yaptı.
1965-1986 arasında Filipinler devlet başkanı. Kurduğu otoriter rejim, yolsuzluklar ve baskı uygulamaları nedeniyle büyük tepkiler meydana geldi.
1865-1909 yılları arasında hükümdarlık yapmış Belçika’nın ikinci kralıdır. Kendisi sömürgeciliğe yürekten inanıyordu. Kongo halkına yaptığı insanlık dışı eziyetler ve katliamlarla adını tarihe yazdırmıştır. II. LEOPOLD’UN hükümdarlığı döneminde, Kongo nüfusu tahminen 20-30 milyondan 9 milyonun altına düşer.
HİDEKO TOJO Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri’nin orgenerali ve Japonya’nın 40. Başbakanı. 2. Dünya Savaşı sırasında Çin’de ve Güneydoğu Asya’da soykırım yaparak 5 milyondan insanın ölümüne sebep oldu.
II. NİCHOLAS Rusya’da 3 milyondan fazla insanın ölümüne doğrudan sebep olmuştur. Yaptığı katliamlardan dolayı “Kanlı Nicholas” olarakta bilinir.
1937'de Çin Cumhuriyeti'nin dönemin başkenti NANKİN'in Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sırasında ve ardında yaşanılan katliam ve tecavüz olayları. Altı hafta süren olaylar yaklaşık 300.000 kadar sivil ve silahsız askerin ölümü ve 20.000-80.000 kadar kadının tecavüze uğramasıyla sonuçlanır.
Uluslararası Uzakdoğu Savaş Mahkemesine göre ölü sayısı 200.000 civarıdır; Çin'in resmi kayıtlarında ise bu sayı 300.000 olarak verilmektedir.
POL POT Kamboçya komünist harekâtı lideri. İktidara geldikten sonra ülkede bir temizlik yapmaya karar verdi ve yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne yol açtı. İnsanları köylerini terk etmeye ve çok zor şartlar altında çalışmaya zorladı. İnsanları tam olarak köle koşullarında çalıştırıyor, çok az sağlık hizmeti sağlıyor ve pek çoğunu idam ettiriyordu. Kamboçya nüfusunun yaklaşık 1/5′ini öldürmüştür.
SADDAM HÜSEYİN, hayatı boyunca sayısız çatışmaları kışkırttığı bilinen bir liderdi. Soykırımlar yapmıştır ve 2 milyon civarı insan öldürdüğü tahmin ediliyor.
KİM İL SUNG: Kuzey Kore’ye komünizmi getiren ve katı bir diktatörlük uygulayan bir lider. Bu kişi aynı zamanda oğluna diktatörlük devreden tek komünist liderdir. Açlıktan, hastalıktan, bakımsızlıktan kırdırdığı insanların yanı sıra idamları ve suikastları ile yaklaşık 1,6 milyon Korelinin ölümüne neden olmuştur.
MENGİSTU HAİLE MARİAM Etiyopya eski devlet başkanı. Yüzlerce yıllık monarşiyi devirip sosyalist bir devlet kurmayı amaçlamış olan askeri devlet adamıdır. Muhaliflerini başlatmış olduğu “Kızıl Terör” adlı bir kampanya ile katletti ve soykırım üzerine çalışmalarda bulundu. Kendisi diğer komünist diktatörler gibi sanayileşme adı altında köylülere işkence etti, tarımsal faaliyetleri durdurdu ve çok büyük bir kıtlığa sebep oldu. Öldürdüğü insan sayısı tahminen 400 bin ile 1,5 milyon arasıdır.
YAKUBU GOWON: Nijerya iç savaşı denilen olaya sebep olmuştur. Bu savaşta 1 milyon sivil ve 100 bin asker hayatını kaybetmiştir.
İşte seçim diyerek, oy diyerek iş başına gelen devlet başkanların vatandaşına yaptığı felaketlerin panoraması bu.
Yine partiyi, cemaati, tarikatı ve örgütü ele geçiren insanın her an güç zehirlenmesine tutulacağını düşünerek buna fırsat vermemek için fikri köleliğe itiraz edelim. Siyaseten de kuvvetler ayrılığına, hukuka, insan hak ve hürriyetine, demokrasiye sahip çıkalım.
Peki değerli okurlar size de soralım: “Siz insandan ne anlıyorsunuz?”