Siyaset Düzenleme Tarihi : 23 Haziran 2020 18:21 Haber Girişi : 23 Haziran 2020 18:31

Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu gün delege seçimi yaptılar!

Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu gün delege seçimi yaptılar!
Erzurum'da İl Kongresi hazırlıklarını yürüten İYi Parti'de hareketli günler yaşanıyor. İl Başkanı Melih Kırpınar'a karşı, aday çıkarma hazırlığı içerisindeki muhalefet şimdiden harekete geçti.

Erzurum Post-Geçtiğimiz haftasonunda, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) nedeniyle “kısmi sokağa çıkma yasağı”nın uygulandığı bir günde Yakutiye ve Palandöken İlçeleri’nde delege seçimi yapıldığını gece geç saatlerinde duyuran İYİ Parti Erzurum İl Başkanlığı, partilileri ayaklandırdı. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı cumartesi günü seçim yapılmadığını, ama yapılmış gibi gösterildiğini öne süren bazı partililer, İYİ Parti Genel Başkanlığı’na itiraz dilekçesi gönderdi, yapılan usulsüzlüğe izin verilmemesini talep etti ve işlemlerin iptalini istediler.

 

Edinilen bilgiye göre, İYİ Parti Erzurum İl Başkanlığı, 20 Haziran günü, LGS nedeniyle 09.00-15.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir günde Yakutiye ve Palandöken İlçeleri’nde delege seçimi yaptı. Seçim sonuçları da gece geç saatlerde, il başkanlığı web sitesinden duyu açıklandı. Yapılan bu açıklama, partiiçi huzursuzluğu ayyuka çıkartırken, çoğu partiliyi de ayaklandırdı.

 

İYİ Parti Genel Başkanlığı’na, “Bizler İyi Parti kurucu il başkan yardımcıları, ilçe başkanları ve iyi parti üyeleriyiz” diyerek bir itiraz dilekçesi gönderen partililer, dilekçelerinde şu görüş ve iddiaları dile getirdiler:

 

İŞTE DİLEKÇE METNİ

“- 20 Haziran 2020 Cumartesi günü Liselere Geçiş Sınavı (LGS) iki oturum halinde tamamlandığından 09.00 ile 15.00 saatleri arasında tüm yurtta sakağa çıkma yasağı uygulandı. (bkz. Ek 1)

 

İyi Parti Erzurum il başkanlığı resmi sayfasından 20 Haziran Cumartesi gece saatlerinde Yakutiye ve Palandöken ilçelerinin delege seçimi yapıldığı ilan edildi. (bkz. Ek 4)

 

Tüzüğümüzün 15. maddesinde ilçe delegelerinin seçilme şekli açıkça şöyle tarif edilmiştir:

 

‘İlçe kongresi, seçilmiş dört yüz delege ile tabii delegelerden oluşur. İlçeye kayıtlı üye sayısı dört yüzden az ise üyelerin tamamı ilçe kongre delegesi sayılır.’

 

İlgili maddenin A) Seçilmiş Delegeler başlığında ise,

‘Delege seçimleri, hafta sonu yapılmak zorundadır. Seçimden on beş gün önce mahalle ve köy delege seçimlerinin nerede ve hangi saatler arasında yapılacağı, delege sayısı ve parti üye listesi ilçe başkanlığında askıya çıkarılmak suretiyle ilan edilir. Listeler seçim sonuna kadar askıda kalır.’

 

‘Söz konusu liste hoparlör, ilan tahtası ve varsa basın yayın, internet, sosyal medya yoluyla en az on beş gün önce ilan edilir. Ayrıca ilçe başkanlığınca üye kayıt bilgilerindeki cep telefon numaralarına listenin askıya çıktığına ve seçimlerin tarih, saat ve yerine ilişkin bilgilendirme mesajı atılır.’

 

‘İlçe seçim kurulunun itiraza ilişkin vereceği karar kesindir’ şeklindeki tüzük maddesi açıkça ihlal edilmiş, İyi Parti tüzüğü hiçe sayılmıştır.

Bu hususlara itiraz etmekteyiz.

Gerekçe:

1- Sokağa çıkma yasağı uygulanan bir günde delege secimi yapılmadığı halde yapılmış gibi gösterilmiştir.

2- Sokağa çıkma yasağı bitiminde İyi Parti il binası ve Yakutiye ilçe binasına ve Palandöken merkez ilçe binasına giden üyeler kilitli kapılarla karşılaşmışlardır. Bu fiziki durum savcılığa ve emniyete bildirilmiştir. (bkz. Ek 2)

 

Ayrıca bu durum günün gazetesiyle çekilen fotoğraflarla da kayıt altına alınmıştır. (bkz. Ek 3)

Partili üyelerin binaların önünden ayrılmamasına binaen gece saat 10 civarında il başkanlığı sayfasından “yapılmayan” delege seçiminin “yapıldığı ve bittiği” ilan edilmiştir.

3- Tüzükte seçimin 15 gün önceden ilan edilmesi gerektiği ve ilan edilme şekilleri yukarıda da bahsedildiği üzere bellidir. Ancak, ne il başkanlığı resmi sayfasında ne de cep telefonlarıyla tüzüğün emrettiği şekilde bir ilan mevcut değildir.

4- Hazirun listesi olmadığı için hiçbirimiz delege olup olmadığımızı dahi bilmiyoruz. Yapacağınız tahkikat sonucunda şayet hazirun listesinde adımızın karşısına bizim yerimize imzalar atılmış ise Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.

 

Sonuç:

Ayrı ayrı sayıları 500’ün üzerinde olan iki merkez ilçenin delege seçimlerinin; sokağa çıkma yasağı olan bir günde, birkaç kişi ile yapılmış gibi gösterilmesi tüzüğe aykırıdır, bir oldubitti oyunu oynanmıştır. Ancak tarafımızca fark edilmişler, yakalanmışlardır.

 

GSM operatör kayıtları, emniyet kayıtları ve hazirun listeleri yoktur. Bu kişilerin oldubitti gayretleri ifşa olmuştur.

 

Yasal tüm haklarımız saklı kalmak kaydıyla gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.

 

Kaynak: Erzurum'dan Haberler

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.