Pramiti ters görmek

Ülkemizde sporun vitrin tarafı hep profesyonellik olmuştur. Profesyonel branşların taraftarı, izleyicisi sporcusu, antrenörü, yöneticisi hep bu vitrinin içinde olmak için çaba sarf edip dururlar. Profesyonellik para istiyor, büyük bir ekonomi istiyor, bir bedel istiyor. Çünkü para burada, gösteriş burada. Büyükler kategorisine gelinceye kadar sporcular çok çaba sarf etmek zorunda, şansları yaver giderse bu vitrinin içinde yer alabilmekteler. Bunun için zamanı iyi değerlendirip doğru kulüplerde doğru antrenörlerle çalışma imkanı bulurlarsa yetenekleri de buna müsaade ederse büyükler kategorisinde yani profesyonel ortamda spor yapma imkanı bulmaktalar. Devletimizin büyükler kategorisinde büyük bir maddi destek yönetmeliği bulunmakta. Türkiye'de başarılı olan sporcunun kazanımlarını kısaca sayarsak.

 

- Madalyalı Sporcu KPSS'den muaf tutularak doğrudan Devlet memuru olabilmektedir.( Beden Eğitimi Öğretmeni, GSB Antrenör veya Spor uzmanı)

 

- Olimpiyat şampiyonları veya iki kez büyükler de Dünya şampiyonu olan sporcular yine KPSS'den muaf tutularak doğrudan Bakan Müşaviri olabilmekte,

 

- Milli sporcular üniversitelerin SBF ve BESYO bölümlerine Millilik kontenjanından girebilmekte,

 

- Milli sporcular üniversite eğitimlerinde Millilik bursu alabilmekte,

 

- Büyükler kategorisinde Avrupa, Dünya, Olimpiyat şampiyonalarında madalya kazanan sporculara 40 yaşından sonra 5774 Sayılı Kanuna göre ömür boyu ikinci bir maaş bağlanmakta, tüm belediye taşıt hizmetlerinden, metro, raylı sistemlerin tamamında ücretsiz seyahat edebilmekte, evlerinde kullandıkları suyu indirimli olarak kullanmakta, pasaport kanununa göre Yeşil Pasaport alabilmekte,

 

- Büyükler kategorisin de Dünya, Olimpiyat şampiyonalarında altın madalya kazanan sporculara havalimanlarında VIP hizmeti verilmekte, 5774 sayılı kanuna göre " DEVLET SPORCULUĞU" Unvanı verilmekte

 

- Tüm yaş kategorilerin de başarılı olan madalya kazanan sporculara GSB ödül yönetmeliğine göre altın karşılığı, Türk parası cinsinden ödüller verilmekte,

 

Bunlardan ayrı olarak uluslararası büyükler kategorisi müsabakalarında madalya kazanan sporculara, belediyeler, spor kulüpleri, sponsorlar çeşitli ödüller ( Ev, arsa, para, araba, reklam v.s) vermektedir.

 

Devletimizin sporcuya verilecek olan ödül yönetmeliği, profesyonel takımların sporculara verdiği büyük paralar planlanmış ve cazip hale getirilmiş durumda.

 

 Bana göre bu planlamalar yapılırken bu sporcuların antrenörleri ve kulüpleri göz ardı edilmemeli. Küçükler kategorisinden başlayıp, yıldızlar, gençler kategorilerinde emek harcayan antrenörler ve kulüpler bu yönetmeliğin hiçbir yerinde bulunmamakta. Büyükler kategorisinde sporcunun aldığı ödülün belki yarısına bile ulaşamayan ödüller antrenörlere verilmektedir. Ancak yalnız büyükler kategorisindeki antrenör değil, alt yapıdan büyükler kategorisine gelinceye kadar emek veren antrenör ve kulüplerde ödüllendirilmelidir.

 

Ülkemizde ilkokul öğretmenleri çocuklarımıza, iyi bir eğitim verirse, iyi alışkanlıklar edindirip vatanına milletine yararlı işler yapabilecek düzeye getirirse bundan sonraki eğitim hayatı da o alışkanlıklarla devam edip iyi bir üniversitede eğitim almasını sağlamakta. Bizim çocukluk çağında veremediğimiz alışkanlıkları üniversite çağında vermemiz imkânsızdır. Hepimiz çocuklarımızı ilkokula yazdırırken iyi bir öğretmene çocuğumuzu vermeye çalışırız. Çünkü geleceğin ilkokulda şekillendiğini biliriz. İşte sporcularımızda alt kategorilerden üst kategorilere gelirken iyi antrenörler sayesinde gelmekteler. Asıl emekçi olan çocuklarımıza emek veren alt yapı antrenörlerine önem verilmemekte yukarda bahsettiğimiz vitrinlerin yanından bile geçirilmemekteler. Asıl ödülü ve maddi imkânları bu kategorilerde çalışan antrenörlerimize de sunmamız gerekir. Tabi kulüplerimiz ve yöneticileri bunları pek düşünmedikleri için Devletimizin ödül yönetmeliğinde de yer bulamamaktadır. Umarım bu düzen bir gün değişir, alt yapılara ve buralarda çalışan tüm antrenörlere gereken önem verilir.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Gokhan Dabanca 21 Nisan 2021 11:39

    Merhaba, Hocam kaleminize sağlık ve teşekkürler. Doğru söze ne denebilir ki! Alt yapıya önem verilerek "tüm branşlar için" çocuklarda ve gençlerde yayginlastirilamazsa ne sporcu çıkar nede başarı gelir. Bunun yolu alt yapılar, amatör kulüpler, okullar ve buna hizmet eden antrenörlerdir..Onların değeri, kiymeti bilinmeze daha çok kaybetmeye devam ederiz..