Erzurum Valisi Okay Memiş, "Mavi Vatan'da mücadelemize devam ediyoruz. Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yapılmaya çalışılan uydu devletçiklere asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Erzurum Post-Anadolu'nun fethinde önemli bir yeri bulunan 1048 Pasinler Savaşı'nın 974. yılı, Erzurum'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Pasinler ilçesinin Kaplıcalar Mahallesi'nde gerçekleştirilen tören, Vali Okay Memiş, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve diğer protokol üyelerinin atlı birlikler eşliğinde alana gelmesiyle başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından atlı cirit ve büyükşehir belediyesi mehteran ekipleri gösteri yaptı.
"SİHA VE İHA'LARLA DÜNYANIN HER YERİNDEYİZ"
Vali Memiş, burada yaptığı konuşmada, 974 yıl önce verilen mücadelenin devam ettiğini söyledi.
Bu tür mücadelelerde liderin önemli olduğunu belirten Memiş, "974 yıl önce nasıl bir mücadele verildiyse aslında hala Anadolu coğrafyasında bu mücadeleye devam ediyoruz. Bu mücadeleler verilirken lider çok önemli. O komutanlar ne ise şimdi de 'Dünya 5'ten büyüktür' diyen Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde ülkenin bölünmez bütünlüğü için bizler de mücadelemize devam ediyoruz." dedi.
Memiş, Türk ordusunun birçok yerde görev yaptığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Mavi Vatan'da mücadelemize devam ediyoruz. Irak ve Suriye'nin kuzeyinde yapılmaya çalışılan uydu devletçiklere asla müsaade etmeyeceğiz. Operasyonlarla kahraman ordumuz ve polisimiz görevini yapmaya devam etmektedir. Biz de bu duygularla görevimizi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Bugün SİHA ve İHA'larla dünyanın her yerindeyiz. Hem ülke savunmasında hem de ihtiyacı olan devletlere stratejimiz gereği gönderiyoruz. Bununla da ayrıca gurur duyuyoruz."
"PASİN OVASI'NDA NAM, MALAZGİRT'TE ŞAN KAZANDIK"
Başkan Sekmen de Pasinler Savaşı'nda Selçuklu'nun Bizanslılara karşı büyük zafer kazandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Selçuklu elde ettiği zaferle sadece Bizans'a değil aynı zamanda bölge coğrafyasına gözdağı ve bu topraklarda nice yıllar hüküm süreceğinin ilk işaretini vermiştir. Bizans, bu zaferle çok büyük yara almış ve tökezlemiştir. O ecdadın torunları olarak bugün bizler çetin imtihanlarla karşı karşıyayız. İslamlaştırdığımız bu topraklarda gözü kalanlar ve iştah kabartanlar var. Bilmiyorlar ki biz bu toprakları kanımızla suladık. Biz Pasin Ovası'nda nam, Malazgirt'te şan kazandık. Fetih ordusu kurup Peygamberimizin övgüsüne İstanbul'da mazhar olduk. Dünyaya İslam'ın nurunu taşıdık. Dolayısıyla kökümüz ve hamurumuz bu iken haçlıların kurduğu tuzaklardan korkacak değiliz."
"PASİN ZAFERİ TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR"
Genel Başkan Destici, hem Pasinler Muharebesi'nin hem de Pasinler'in Türk tarihinde önemli bir yerde durduğunu söyledi.
Pasinler Muharebesi'nin, tarihte, Selçukluların, Bizanslılarla yaptıkları, Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarih sahnesinden çekildiği zamana dek, aralıklarla 2,5 asra yakın devam eden savaşların, ilk büyük meydan muharebesi olarak tarihte yerini aldığını belirten Destici, "Hem Pasinler Muharebesi, hem de Pasinler 1071'de Malazgirt'le Anadolu'nun kapılarını Oğuz'a tamamıyla açan büyük zaferin ilk adımı ve ilk adımın atıldığı nokta olması nedeniyle Türk tarihinde çok önemli bir yerde durmaktadır." ifadelerini kullandı.
"TÜRK YURTLARINDA DAHA ÇOK ANILIYOR"
Türk yurtlarında bu zaferin coşkuyla anıldığını ifade eden Milletvekili Aydemir, "Türk yurtlarına gidiyoruz. Azerbaycan'a gidiyoruz, Özbekistan'a Kırgızistan'a Kazakistan'a bütün samimiyetimle söylüyorum ki şu Pasinler zaferi oralarda buralardan çok daha fazlasıyla anılıyor, hatırlanıyor. Her gittiğimizde de bize aktarılıyor. Çünkü şunu biliyorlar, eğer bu zafer olmasaydı bu zafer yaşanmasaydı Malazgirt olmayacaktı, bu zafer olmasaydı Anadolu bütün bin yıllık Türk yurdu olmayacaktı. Öyleyse biz de bunun hakkını çok daha yukarı seviyelerde vermek durumundayız" şeklinde konuştu.
Pasinler Zaferi’nin 974’üncü yıl dönümü kutlamaları han ve oba çadırlarının gezilmesi ve Ali Kınık'ın konseri ile sona erdi.