Filmdeki mucize doktordan söz etmeyeceğim.
Bu doktor, mucizelerini gerçek hayatta gerçekleştiriyor.
Adı: Prof. Ali Fuat Atmaca
Erzurum’un Tortum ilçesinden çıkıp tıp dünyasına adımını atmış ve kendini bilim çevrelerine kabul ettirmiş.
Robotik cerrahide prostat kanserli hastalara şifa veriyor, ayrıca mesane kanserine yakalanmış hastalara da bağırsaktan yapay mesane yaparak onları da sağlığına kavuşturuyor.
Tıp dünyası bu doktorumuzu taktir ediyor etmesine de, hastaları Onu ayakta alkışlıyorlar.
Tabii, biz de alkışlıyoruz.
Mucize doktor, gerçekleştirdiği bağırsaktan mesane yapımı hakkında şunları söylüyor:
“Ben bu ameliyatı hocam Derya Balbay'dan öğrendim. Baş asistanıydım. Hocam şimdi Amerikan hastanesinde. Kendisine minnet borçluyum.
Mesane kanserli hastaların bir grubunda mesanenin alınması gerekmektedir. Bu hastaların idrarlarını vücut dışına çıkarmak için başlıca iki yöntem vardır.
Uygulama kolaylığı bakımından en sık yapılanı “konduit” denilen yöntemdir. 15 cm’lik bir bağırsak kullanılmakta ve böbrek kanallarının bağlandığı bu bağırsak parçasının bir ucu cilde çıkarılmaktadır. Bu durumda hasta devamlı olarak cilde yapıştırılan bir torba kullanmak durumundadır.
İkinci ve daha az yapılan yöntem ise yeni mesanedir. Ameliyat bu konuda spesifik olarak uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Hasta normal mesanesinde olduğu gibi idrarını tutabilmekte ve yapabilmektedir. Vücutta yara izi “olmadan, çok hızlı iyileşme ve erkenden sosyal hayata dönmeyi sağlayan robotik cerrahi yapay mesane için ideal bir yöntemdir.”
Mucize doktor hem mucize yaratıyor, hem meslektaşlarıyla paylaşıyor.
Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Ali Fuat Atmaca şöyle diyor:
"Özellikle 50’li yaşlardan sonra görülmeye başlayan ve sinsi bir şekilde ilerleyen prostat kanserinin belirtileri ise genellikle hastalığın geç dönemlerinde kendini gösteriyor. Tedavide son yıllarda hastalar ve cerraha önemli konfor sağlayan robotik cerrahi öne çıkıyor. Cerrahinin ulaştığı en ileri teknoloji olan “da Vinci” robotik cerrahi, vücutta ameliyat kesisi oluşturmadan konforlu bir iyileşme süreci sağlıyor ve hastanın yaşam kalitesini artırıyor."
Fuat Hoca Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin bilim adamlarındandı.
Daha sonra Ankara Bilkent’teki Şehir Hastanesinde görev yaptı ve buralarda çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
Bıraktığı boşluğu buralarda öğrencileri dolduruyor.
Halen Ankara Memorial hastanesinde görevini sürdüren Prof. Atmaca’ya yurdun her yanından şifa arayan hastalar koşuyor ve hepsi çok memnun bir şekilde sağlıklarına kavuşmasının sevinciyle ayrılıyorlar.
Tebrik etmekle kalmıyor, Atmaca gibi bilim adamlarımızın sayılarının artmasını diliyoruz.
Tebrikler sayın Atmaca.