BölgeDüzenleme Tarihi : 07 Ekim 2021 18:15Haber Girişi : 07 Ekim 2021 17:13

Milyar dolarlık projede büyük tehlike

Milyar dolarlık projede büyük tehlike
Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi (TANAP) boru hattının Erzurum güzergahında ortaya çıkan görüntüler, herkesi korkuttu.
Milyar dolarlık projede büyük tehlike

Erzurum Post-Azerbaycan’ın Hazar Denizi'ndeki sahalarda üretilen doğal gazı Avrupa'ya taşıyan hattın bazı bölümlerinde gaz taşıyan boruların zeminin üzerine çıkmasının büyük tehlike olduğunu anlatan uzmanlar, acil önlem alınmasını istedi.

 

 

Azerbaycan'ın Şahdeniz Doğal Gaz Sahasında üretilen doğal gazı Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya taşımak amacıyla inşa edilen 1850 kilometre uzunluğunda olan ve yatırım tutarı yaklaşık 8 milyar dolar olan Trans Anadolu Doğal Gaz Projesi'nin(TANAP) Erzurum güzergahında ortaya çıkan görüntüler tehlike saçıyor.

 

 

ARDAHAN'DAN EDİRNE'YE 20 İL VE 67 İLÇEDEN GEÇİYOR

 

Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan TANAP doğalgaz boru hattı Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında sona eriyor. Hattın geçtiği Erzurum sınırları içerisindeki kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Dumlu Mahallesi ile Soğucak Mahalleleri arasındaki bölümlerinde gaz taşıyan borular yağmurlar ve iklim değişimi sonucu zeminin üstüne çıkmaya başladı. Yaklaşık 200 metrelik bölgede, gözle görülecek derecede gömüldükleri alandan yukarı çıkan boruların önlem alınmaması halinde çok büyük tehlikelere davetiye çıkaracağı belirtiliyor.

 

 

"KIŞ GELİYOR VE TEHLİKE HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR"

 

Açılış töreni 12 Haziran 2018 tarihinde dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçiç’in katılımıyla gerçekleştirilen TANAP, Hazar Denizi’nden Avrupa’ya uzanan Güney Gaz Koridoru Projesi'nin, en büyük kısmını oluşturuyor. Gaz akışının başladığı tarihin üzerinden 3 yıl geçmeden ortaya çıkan görüntülerin büyük tehlikeye gebe olduğunu anlatan uzmanlar, "Erzurum ovasından geçen hattın bazı bölümleri sulak alanlarden geçiyor. İklim nedeniyle kışın donan boru hattının bu bölümleri yaz aylarınde bataklık oluyor ve yağmurlarla birlikte borular kendini dışarı atıyor. Acil önlem alnmalı" diye uyarıda bulundu.

 

 

"BAKÜ- TİFLİS- CEYHAN (BTC)HATTI DA ZARAR GÖREBİLİR"

 

İsminin açıklanmasını istemeyen uzmanlar ortaya çıkan görüntülerin tehlikesine dikkat çekerek SÖZCÜ'ye şu bilgileri verdi:

 

"Normalde arazide boru hattının geçtiği alanlar işaret çubukları sayesinde hissedilir. Ancak, Artık bu durum Erzurum'da Dumlu Mahallesi ile Soğucak Mahalleleri arasındaki bölümler gözle görülecek seviyede. Bir an önce önlem alınmanlı. Borular bu şartlarda içerisindek gaz akışının da basıncı ile bu kış mevsiminde her an kağıt gibi yırtılarak patlayabilir.Olası bir batlamada sıvı gaz tüm Erzurum ovasına yayılır. En önemli tehlikede bu basınçla hemen TANAP'a 20-25 metre paralel şekilde giden Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattı da hasar görebilir."

 

 

TANAP: ÇALIŞMA BAŞLATILDI, SORUN YOK

TANAP, sozcu.com.tr’nin haberi üzerine konuyla ilgili açıklama yaptı.

“Hattın 310. kilometresinde yer alan Erzurum ovasındaki bataklık bölgede, normalin üzerinde yağmur yağması ve bunun sonucunda yaşanan erozyon sonucunda boru üzerindeki toprak yükü azalmıştır. Bölgedeki yükselen su seviyesinin etkisi ve buna bağlı olarak toprağın boruyu tutma kabiliyetini kaybetmesi sonucunda da boru hattının küçük bir bölgesinde zemine doğru yükselme oluştuğu TANAP'ın Güzergah Devriye ekipleri tarafından yapılan rutin kontrollerde durum tespit edilmiştir” diyen şirket, şöyle devam etti:

“Durumun tespit edilmesinin ardından kısa bir süre içerisinde TANAP tarafından bölge kontrol altına alınarak teknik emniyet tedbirleri alınmıştır. Söz konusu durumun, çevre ve insan sağlığına hiçbir olumsuz etkisi olmayıp, borunun bütünlüğü ile ilgili herhangi bir sorun da bulunmamakta ve doğalgaz taşınmasına güvenli bir şekilde devam edilmektedir. Ayrıca bugün itibariyle, bölgede boru hattının eski haline getirilmesi için çalışmalara başlanmış olup, söz konusu çalışmalar yapılırken, TANAP Doğal Gaz Boru Hattı ile taşınan gaz miktarlarında herhangi bir kısıntı veya kesinti yapılması planlanmamaktadır.”

 

Orhan BOZKURT/Sözcü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.