Dr. Yılmaz Kuşkay, kapatılan Erzurum Şeker Fabrikası Alkol Ünitesini ve stratejik önemini yazdı...
Bugün ellerimizi dezenfekte edecek Etil Alkol bulamıyoruz. Sebep ise, bazı Şeker Fabrika larında kasıtlı olarak pancar melasından Alkol üreten üniteler kapatılmasıdır.
1978 yılında dönemin başbakanı Bülent Ecevit zamanında Erzurum Şeker Fabrikasında Alkol Ünitesi kuruldu. Alman Westphalia teknolojisi ile kurulan ve üretim yaptığı yıllarda yüzde 98,8 ile Türkiye’nin en kaliteli Etil Alkol’ünü üreten tesis şimdi atıl halde bekliyor. Biz firma olarak ilk defa 90’lı yıllarda Erzurum'da üretilen Etil Alkolü Gürcistan ve İran’a satmıştık.Tebrizli tüccarlar da Etil alkolü bizden alıp Ermenistan’a re-Export yapıyorlardı. Bu Türk Şeker’in ürettiği dökme alkolün tanker ve varillerle yurt dışına ilk satışıydı.
Etil Alkol ve birçok kimyevi madde şeker pancarının birer yan ürünüdür. İsveçli bilim adamlarının gelecekte kan sıkıntısına çözüm bulmak üzere şeker pancarından kan plazması ürettiğini biliyoruz.
Almanya Büyükelçiliği Gıda ve Tarım Müsteşarı Dr. Müller'i Erzurum ziyaretinde şeker fabrikasını gezdirmiştim. Dr. Müller Almanya’nın pancar melasından yüzlerce çeşit kimyevi madde ürettiğini söylemişti. Bugün Avrupa’nın en gelişmiş iki ülkesi olan Almanya ve Fransa’nın pancar şekeri üretimini 4 milyon tonun üzerine çıkarmaları sebepsiz değildir . Almanya pancardan ürettiği etanol ü ayrıca dizele katıp biyo-dizel olarak yaygın olarak kullanıyor.Biz ise pancar üretimini kısıtlayıp, Etil alkol fabrikalarını kapatıyoruz. Almanya ve Fransa pancar üretimini bırakmıyor . Suni tatlandırıcılar yerine , pancar şekeri kullanmaya ağırlık veriyorlar.Bu ülkeler pancar işleme teknolojisinde de öncüler. Türkiye de Alman modelini takip etti. Erzincan, Eskişehir ve Ankara Şeker Fabrikaları bünyesinde makina fabrikaları kurdu. Ankara Şeker Makina Fabrikası yalnız Şeker Tesisleri değil,Çimento Sanayiine değirmenler üretiyordu.
Aklımızı başımıza toplayıp Pancar Üretimini ve Şeker Sanayiini yeniden tekrar eski günlerine ve hatta daha ileri düzeye getirmeliyiz. Türkiye neden şeker üretiminde Almanya ve Fransa’yı yakalamasın ve hatta geçmesin. Unutulmasınki pancar kan demektir.
Erzurum Türkiye’de yüksek Polarizasyon yüzdesiyle en kaliteli pancarı yetiştiren bölgedir. Bugün ise bölgemiz ancak mevcut fabrikasının nominal kapasitesinin ancak yarı ihtiyacını karşılayabiliyor.
Dr Yılmaz KUŞKAY/Erzurum
Biz arge çalışmalarımızda yüksek konsantrasyonu etil alkol bulmakta zorlandık. Bugün daha acil. Neden var olan kaynaklarımızın kıymetini bilmiyoruz acaba?
Şeker’in pancardan elde edilmesi,bütün dünyanın kabul ettiği üretim şeklidir.Erzurum için hayati değeri olan şeker fabrikasının atıl hale getirilmesi,şeker ve diğer yan ürünlerin üretiminin durdurulması doğru değildir,bu büyük yanlıştan mutlaka dönülmelidir...