Kanal Tedavisi, diş pulpasının geri dönüşümsüz olarak hasar olması veya canlılığını kaybetmesi sonucu bazı anti mikrobiyal maddelerle bu alanın temizlenip doldurulması işlemine kök kanal tedavisi denir.
Kanal Tedavisi, diş pulpasının (damar ve sinirleri) geri dönüşümsüz olarak hasar olması veya canlılığını kaybetmesi sonucu diş içerisinden damar ve sinirlerin çıkarılarak, bazı anti mikrobiyal maddelerle bu alanın temizlenip doldurulması işlemine kök kanal tedavisi (endodontik tedavi) denir.
Kök kanal tedavisi, endodonti uzmanları (kök kanal tedavisi uzmanı) veya pratisyen diş hekimleri tarafından yapılabilir.
Peki hangi durumlarda kanal tedavisine başlanılır?
Ağrı ve şişlik en belirgin bulgulardır. Kök kanal tedavisinin yapılabileceği durumlar şunlardır:
• Dişte geceleri zonklar tarzda ağrı,dişin kök ucuna yakın şişlik ve iltihap
• Apse, Dişe bastırınca ağrıması
• Dişte yükselme hissi, Dişetinde iltihap yolu (fistül
Kanal Tedavisinin Yapılamayacağı Durumlar
Kök kanal tedavisi bazı özel durumlarda yapılamaz veya ertelenebilir. Bu durumlar şunlardır:
Hamilelerde tedavi doğum sonrasına ertelenir,dişte kurtarılamayacak kadar büyük çürük varlığında, Boyun Lenf bezlerinde şişlik,dişte dikey kırıklar,çok yaşlı kişiler.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş hekimi kanal tedavi yapılacak alana anestezi yapar ve bu sebeple alan uyuşur. Eğer diş hasarı diş kaybına yol açmayacak şekilde ise, lokal anestezi ile tedavi yapılabilir. Dişteki çürük kısım detaylı bir şekilde temizlenir.Buna ek olarak iltihaplanarak hasar gören pulpa diş hekimi tarafından çıkarılır.
Kanal tedavisi prosedürü sırasında sinirler alınarak, kalan doku artıkları da iyice temizlenerek işlem tamamlanır. Diş kökünün sonuna kadar,kanalda genişletme işlemi uygulanır.
Kanal dezenfeksiyonu ve irrigasyon prosedürleri yapılır.Genellikle 2 seanslık olarak tamamlanan kanal tedavisi ilk seansında kişilere diğer seansa kadar geçici dolgu uygulanır. Diş kökü dibine kadar genişletildikten sonra, özel bir dolgu maddesi uygulanır ve ardından kanal tedavisi bitmiş olur.