Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tekrar altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikası çıkarıyor.
ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASININ TEMEL ÖZELLİKLERİ
Sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat Altınlar kabul edilmeyecek.
Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak alınacak. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak.
1000/1000 saflıktaki 1 gram altın karşılığında 1000 adet altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası aktarılacak.
Senetler fiziken basılmayacak, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde yatırımcı bazında kayden saklanacak.
İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde senetler aracı bankaya satılmak istenirse yüzde 1.50 iskonto ile geri alınacak.
İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında yani 91’nci gün ve sonrasında satılmak istenirse herhangi bir iskonto uygulanmayacak.
Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse senetleri bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.
İlan edilen fiziki altın talep etme dönemlerinde fiziki talepte bulunmayan yatırımcılara anapara ödemeleri banka hesaplarına hesaben gram altın olarak aktarılacak.
Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı 2017 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 0 olarak belirlendi.
Toplanan altın rafinerilerde külçe altına dönüştürülecek ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkez Bankası hesaplarında saklanacak.