Günümüz inşaat teknolojilerinde bir yapı yapılmadan önce yapılacak yapının durumuna göre zemin etüdü yapılır ve ona göre bir proje hazırlanır. Bir yapının temeli ne kadar iyi olursa yapının ömrü ve sağlamlığı da ona göre artar. İnsanın bulunduğu yerde de bir oluşum yapmak istiyorsanız önce insan kalitesini artıracak planlar yapmalısınız.
İlimizde futbol denilince akıllara ilk olarak başta Erzurumspor gelir. Şimdiki adıyla Büyükşehir Belediye Erzurumspor. Ancak önce bir hafızamızı yoklayalım. Altmışlı yıllarda kurulan Aziziyespor ve Suspor’un birleşmesi ile 1968 yılında kurulan Erzurumspor yıllarca şehrimizde bir heyecan ve futbol sevgisi oluşturmuştur. Erzurumlu gençlerin hayallerini süsleyen Erzurumspor da oynama aşkı yıllarca sürmüştür. Erzurum amatör futbolu ve futbolcusu Erzurumspor’a futbolcu kazandırmak için yıllarca gayret gösterdi durdu. Erzurumspor bir kurum takımı değildi ama Erzurumlunun sahiplendiği bir takımdı.
Muhakkak her dönem birkaç Erzurumlu gencin forma terlettiği bir takımdı. Buna rağmen yıllar içerisinde alt yapıdan futbolcu yetiştirmek yerine hazır futbolcu getirip oynatmak kısa sürede şampiyon olmak daha çok reklam yapmak dönemin başkan ve yöneticilerine daha cazip hale gelmişti. Hep takımın parasının olmadığı dönemlerde Erzurumlu gençlere ihtiyaç duyuldu, para olduğu dönemlerde hiç akıllara gelmeyen gençler böyle yok olup gittiler. Artık paranın bittiği kimsenin sahip çıkmadığı son dönemlerde Erzurumlu genç futbolcular ve cefakar yöneticilerin kulübün kapanmaması için direnmeleri istenmeyen sona engel olamadılar. 1968 yılında başlayan ve 9 Haziran 2015’te mahkeme kararıyla kapatılan Erzurumspor’un serüveni birçok kişinin gözyaşları arasında sona ermiş oldu.
Erzurum da voleybol Erzurumspor gibi hiçbir dönem üst düzeyde olmadı. Ancak Hep Erzurumlu gençlerin oynadığı bu branşta belli dönemlerde profesyonel liglerde aynı anda birkaç takımın mücadelesine şahitlik ettik. Erzurum’un gençleri yıldızlar, gençler kategorilerinde Türkiye finallerine kadar gitme başarısı gösterdiler. 1960’lı yıllarda dahi yüksek kaliteli maçların Şehir Spor Salonunda yapıldığı birçok kaynakta anlatılmaktadır.
Erzurum da voleybol alt yapısı ve amatör takım sayısı 2014 yılına kadar Polis Gücü, Oltu 25 Mart, Atatürk Üniversitesi, 3. ve 2. liglerde mücadele verirken, son olarak hem okullarda hem profesyonel liglerde tamamı Erzurum’un gençlerinden oluşan ve büyük özveri ile mücadele eden Spor Lisesi erkek voleybol takımı ekonomik nedenlerle 2. ligden çekilmek zorunda kalmıştır. 2011 yılından itibaren Erzurum voleyboluna güç katmaya başlayan Palandöken Belediyespor Efeler ligi hedefi ile profesyonel takım kurarak 2. Ligde çok büyük mücadeleler vererek 1. Lig ve Efeler Süper ligine çıkma başarısını gösterdi. Erzurum’un öz çocukları alt yapılarda ve alt liglerde oynarken 1. Lig ve Efeler liginde hiç düşünülmediler ve oynatılmadılar.
Alt yapı yine ihmal edilmiş paranın olduğu dönemlerde kısa sürede başarı istenilmiş altyapıdaki çocuklarımız kaybolmaya başlamış buradaki çocuklarımızın tecrübelenmesi ve katkı sağlaması yerine yine büyük paralar harcanarak İstanbul’dan, Ankara’dan ve değişik yerlerden voleybolcu eskileri getirilerek başarı arandı. Başarı geldi. Efeler ligine çıkıldı. Bir sezon dayanılabildi. Ekonomi yine devreye girdi tüketilen paralar yerine koyulamayınca yine hazin son gerçekleşti. Küme düşüldü gençler dağıldı başka yerlere gitti tekrar alttan sporcu gelmediği için 2018 yılında Erzurumspor’un kilidinin yanına bir de Voleybol kilidi asılmış oldu. Sonunda Erzurum da voleybol bitirilmiş oldu. İyi planlanmayan profesyonellik Erzurumspor’un sonu gibi hüsranla sonuçlanmış oldu.
Erzurum da Hentbol okullar ve sayılı amatör takımlarla Erzurum’un öz çocukları ile yürütülmekteydi. Özellikle okullar Türkiye şampiyonalarında Spor Lisesi üst üste finallere giderek ilimize dereceler getirmekteydi. Bununla birlikte gençler ve amatör ligler yapılarak bir spor kültürü oluşturulmuştu. Aziziye Belediyesi, Aziziye Termal Spor Kulübünü kurarak profesyonel liglere adım atmış kısa sürede 2. Lig, 1.lig ve Süper lige çıkma başarısı göstermiştir.
Alt liglerde Erzurum’un çocukları öz veri ile mücadele ederken 1. Lig ve Süper ligde yabancılarla başarı aranması ve alt yapıya önem verilmemesi sonucu yine aynı son Hentbolda da karşımıza çıkmış oldu. Ekonomik nedenlerle yapılan yanlış transfer politikaları ve çocuklarımıza güvenmeme sonucunda Aziziye Termal Spor Kulübü hentbol branşını kapattı. Sadece Aziziye Termal Spor Kulübü branşı kapatmadı bu süre zarfında yetişmiş öz kaynağımızı da bitirmiş oldu.
Bu örnekler çoğaltılabilir ancak anlatmak istediğimiz en başta sağlam bir zemine oturtulamayan organizasyonların sonu sadece paraların ziyan edilmesinden başka bir şey değil. Takımlar küçük paraları genç çocuklara harcamak yerine, büyük paraları sporculuğunun sonuna gelmiş bu sporculara vererek belirttiğimiz branşların sonunu getirmiştir. Kendi çocuklarımız sporcu olarak forma terlettiği gibi iyi bir yapılanma ile takım sayılarımızın artması ile sporcu, antrenör, hakem hepsi gelişmiş ve memleketimize hizmet etmek için bir oluşum meydana getireceklerdir.
Yöneticilerimiz belki spor branşlarını geliştirmek için iyi niyetle hareket etse de bu işi sadece para peşinde koşan ve yöneticileri yönlendirenleri iyi analiz etmek lazım. Artık Erzurum da üst düzey sporcuların çoğaldığı, eski parlak günlerin yerine geldiği, paralarımızın sokağa atılmadığı bir alt yapı yapılanması arzu ediyoruz. Altyapı olmadan üst yapının olmayacağını tüm bu tecrübeler göstermektedir. Hayatta en pahalı şey tecrübedir.
Sonuç olarak başta değindiğimiz gibi alt yapısı güçlü olmayan yapılar yıkılmaya mahkumdur. Bu nedenle geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarıp memleketin öz kaynaklarına yani gençlerine önem vererek sportif başarıyı aramalıyız. Üretemediğimiz sürece yok olmaya, kulüplerin kapılarına kilit vurmaya devam ederiz.
Kalemine ve yüreğine sağlık Levent bey
Eline sağlık hoca spor severlerin öz be öz Erzurumlu spor yapan gençlerin dili olmuşsunuz
Ellerine sağlık hocam, ancak bu kadar güzel anlatılabilrdi. Anlaşılması dileğiyle...