Yakutiye Elektrik- Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Eğitim ve öğretimde uzun yıllara dayanan sıkıntılarımız olsa da Eğitim cephesinin yürekli ve fedakâr öğretmenleri tarafından sorunların büyük bir kısmının çözüldüğünü ve engellerin aşıldığını bilmekteyiz.
Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılacak; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençlerin yetişmesini sağlayacak olan ideal, şüphesiz toplumsal sorumluluğu yüksek, öğretmek aşkıyla yanıp tutuşan duyarlı öğretmenler sayesinde olacaktır.
Geçmişte ve günümüzde bu bilinçte görev yapan sayısız öğretmenlerimize hayatın akışı içerisinde tanık olmuş ve onların yönlendirmeleri ve emekleriyle binlerce evladımızın hayatın pek çok alanında başarılı olduklarını görmüşüzdür.
İşte sayısız örneklerin olduğu bu camiada, yenileriyle tanışma imkânını Yakutiye Elektrik- Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulduk.
Şehrin dışı sayılabilecek bir alanda kurulmuş olan bu liseye, bir Tarih Sınıfı’nın açılıyor olması münasebetiyle gittiğimizde eğitim ve öğretimin bilgi, çalışma, fedakârlık ve samimiyetle taçlandırıldığı bir okulla karşılaştık.
Elektrik ve elektroniğin hayatımızın her alanına girdiği çağımızda, ara eleman ihtiyacını karşılamak ve geleceğin bu alandaki mühendis ve bilim adamlarını yetiştirmek düşüncesiyle kurulmuş olan Elektrik- Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, fiziki yapısı ve kadrosuyla eğitim dünyamızın yanan meşalelerinden biri olarak şehrin en uç noktasında etrafına ışık saçıyordu.
10 kadrolu ve 16 ücretli öğretmenin görev yaptığı bu güzel okulda 256 öğrenci eğitim görüyordu.
Kadrolu öğretmen azlığı, lisenin proje okulu olmasından kaynaklanıyormuş. Dolayısıyla ilk atamaya ve özür grubu atamaya açık değilmiş.
2016 yılında eğitim ve öğretime açılan liseye girildiğinde yöneticilerin ve öğretmenlerinin okulu sahiplendikleri hemen göze çarpıyordu.
Okul müdürü Zakir Akkuş Hoca’nın ve öğretmenlerin gayreti, Erzurum Valiliği’nin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, İl ve Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin destekleri ile okul her öğrenci için gıpta edilecek bir canlılıktaydı.
Girişteki Atatürk Köşesi görülmeye değerdi. Duvarlar veciz sözlerle donatılmış merdivenler dahi öğrencilere bilgi sunar hale getirilmişti.
Okulun Konferans Salonu’nda yapılan Tarih Sınıfı’nın açılışı ile ilgili programda lise hakkında daha detaylı bilgiler edinmiş olduk.
Tarih Sınıfı’nın açılmasına ön ayak olan ve öğrencilik yıllarından beri böyle bir hayalinin olduğunu anlatan Tarih öğretmeni Fatih Bayram’ı dinlerken işte bu yüksek sorumluluk duygusu ve bu heyecan geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin garantisi ve hayat ışığıdır dedik.
Geçmişi unutanlar için bir hatırlatma olan Tarih Sınıfı’nın, öğrencilerin tarih derslerine olan ilgilerini bir hayli artırmış olması alkışlanacak bir başarıydı.
Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun öğrencisi olan Fatih Bayram Hocamıza bu gayretlerinden dolayı teşekkür edip, Tarih Sınıfı’na hediye olarak getirdiğimiz Er-Vak tarafından hazırlanan Atatürk’ün Erzurum hemşeriliğini gösteren belgeyi takdim ettikten sonra okulun Şehit Burak Tortumlu ismine yapılan harika kütüphanesini gezdik.
Girişin sol tarafında Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının altındaki ‘3937 kitap okudu, ya siz?’ yazısı, kütüphane ve kitaplar hakkındaki en anlamlı mesajı yansıtıyordu.
Bir camekân içerisinde, Kur’an-ı Kerim, Türk Bayrağı ve şehidimizin kendi yazdığı ‘Lodos Kralı’ isimli kitap vardı. Tunceli’den gelen kitaplar ise kütüphaneye farklı bir anlam katmıştı.
Kütüphane o kadar güzel tasarlanmıştı ki, hayranlığımızı gizleyemedik. Bu arada Kütüphanenin oluşumunda Edebiyat öğretmeni Duygu Arslan Hocamızın büyük emeklerinin olduğunu da öğrendik.
Bu kısa ziyaretimiz sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz!” mesajının hedefine ulaştığına şahit olurken, her türlü zorluklara rağmen ülkenin aydınlık yarınlara ulaşmasını sağlayacak olan irfan ordusunun fedakâr öğretmenleriyle de gururlandık.