Sağlık Haber Girişi : 22 Şubat 2021 18:29

Gırtlak Bölgesinde görülen Enfeksiyonlar: Larenjit

Gırtlak Bölgesinde görülen Enfeksiyonlar: Larenjit
Sesin doğru bir şekilde kullanılamaması durumunda da yaygın bir şekilde ortaya çıkan bu hastalık halk dilinde öğretmen hastalığı şeklinde de bilinebilmektedir.

Erzurum Post-Larenjit hastalığı larenkste yani gırtlak bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen (travma, virüsler, bakteriler vs.) bir enfeksiyon hastalığıdır. Sesin doğru bir şekilde kullanılamaması durumunda da yaygın bir şekilde ortaya çıkan bu hastalık halk dilinde öğretmen hastalığı şeklinde de bilinebilmektedir.

 

Larenksin bulunduğu konumda aynı zamanda ses telleri de bulunmaktadır. Bu ses telleri bağ ve kıkırdak doku yapısındadır. Bu yapılar konuşulduğunda birbirine çarpar, titreşim oluşturur ve ses ortaya çıkar. Eğer herhangi bir nedene bağlı olarak bu ses tellerinde veya bu yapıların çevresinde bir enfeksiyon meydana gelirse larenjit adı verilen bu durum ortaya çıkar.

 

 

 

Larenjit hastalığı bakteri enfeksiyonları, viral enfeksiyonlar ve çevresel etkenlere bağlı olarak yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu etkenlerin yanı sıra özellikle öğretmenlerde sesin doğru kullanılmamasına bağlı olarak yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

Larenjit enfeksiyonları akut olup kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşebildiği gibi kronik bir şekilde de görülebilmektedir. Uzun süreli larenjit vakalarında kişinin yaşam kalitesi oldukça olumsuz bir şekilde etkilendiği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

 

Larenjitin Nedenleri Nelerdir ?

 

Akut larenjitin ve kronik larenjitin meydana geliş sebepleri büyük oranda farklılık göstermektedir. Akut larenjit hastalığı genel olarak soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonları nedeni ile, bakteri enfeksiyonları nedeni ile ve sesin yanlış kullanılmasına bağlı olarak görülmektedir.

 

Kronik larenjit hastalığı ise (3 haftadan uzun süren larenjit) genel olarak uzun süre boyunca maruz kalınan çevresel etmenlere bağlı olarak görülmektedir. İşte kronik larenjit hastalığına neden olan faktörler;

 

  1. Aşırı miktarda alkol ve sigara kullanımı

  2. Kronik sinüzite bağlı geniz akıntıları

  3. Solunum yollarında meydana gelen hastalıklar

  4. Bağırarak konuşma

  5. Zararlı toksik maddelere maruz kalma ve allerjik etkenler gibi nedenlere bağlı olarak kronik larenjit hastalığı yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

Bazı larenjit hastaları larenjit tedavisi ilaçları nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular sorulabilmektedir. Bu soruya net bir cevabın verilebilmesi için larenjitin hangi türde görüldüğünün bilinmesi ve hangi nedene bağlı olarak görüldüğünün bilinmesi gerekmektedir.

 

Larenjit Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

 

Larenjit hastalarında yaygın olarak görülen belirti ve bulgular şu şekildedir;

 

  1. Boğaz ağrısı

  2. Gırtlakta gıdıklanma

  3. Ses kaybı

  4. Seste kısılma

  5. Boğuk ses

  6. Kuru öksürük

  7. Ağız ve boğaz kuruması gibi belirtiler yaygın bir şekilde görülmektedir.

 

 

Larenjitin Tedavisi Nasıldır ?

 

Larenjit hastalığı genel olarak tedavi gerektirmeyen ve kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda larenjit hastalığı enfeksiyöz nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bu nedenle antibiyotik veya steroid tedavisi gerekmektedir.

 

Larenjit hastalığında en yaygın kullanılan ilaçlar antibiyotik ve steroid etkili ilaçlardır. Ayrıca hastada görülen ateş ve ağrılar için de ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilmektedir.

 

Larenjit hastalığı yaygın olarak virüs ve bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak görülmektedir. Antibiyotik tedavisi virüs enfeksiyonlarına etkisi olmayacaktır ancak bakteri hastalıklarında oldukça etkilidir bu nedenle antibiyotik tedavisi yalnızca bakteriye bağlı larenjitlerde kullanılmaktadır. Hangi ilacın kullanılacağı ise kulak burun boğaz doktorları tarafından kültür testlerine bağlı olarak seçilmektedir.

 

Larenjit hastalığında kullanılan diğer bir ilaç türü ise steroidlerdir. Steroid etkili ilaçlar vücutta bulunan enfeksiyon odağında enfeksiyonun etkisini azaltarak vücudun bu enfeksiyonlara cevap vermesini engellemektedir. Bu sayede hastalığın şiddeti azalır ve görülen belirtiler hafifler. Ancak larenjit hastalığında kullanılan steroidler solunum darlığı veya ses kaybı gibi ciddi durumlarda kullanılabilmektedir. Bununla beraber bazı virüse bağlı larenjit enfeksiyonlarında da steroid tedavisi uygulanabilmektedir.

 

Larenjit genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Bazı larenjit vakalarında doktorlar ilaç tedavisi yerine çeşitli uygulamalar önermektedir. Bu önerilerde sıcak su tüketimi, alkolün ve sigaranın kısıtlanması veya kısık sesle konuşma gibi öneriler bulunmaktadır.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.