Erzurum Valiliği, o tepkilere 'Ehram Belgeseli' ile yanıt verdi!

Erzurum Post-Erzurum Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan '15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü' paylaşımı gündem oldu.

 

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger ve kurum personelinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte; Kadın Çiftçilerin Yiğitpınar, Taşkaynak ve Övenler Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinin talepleri dinlenerek kadın çiftçiler ile bir araya geldiği duyurulmuştu.

 

Ancak Tarım İl Müdürü Alparslan Kenger ile birlikte çay içen ehramlı kadın çiftiçilerin fotoğrafları özellikle sosyal medyada tepki gördü. Tepkiler sonucuu Erzurum Valiliği, yine sosyal medya hesaplarından bu kez 'Ehram Belgeseli' yayınladı.

 

 

"2011 yılından beri çoğrafi işaretli"

 

Valilik, yayınladığı belgesele şu notu düştü: 2011 yılından bu yana Erzurum’un coğrafi işaretli ürünü olan ehram(ihram), ince eğrilmiş koyun yününden yapılan, çok zahmetli aşamalardan geçerek düz yüzeyli mekikli dokuma ile elde edilen yöresel dış giysinin adıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ilimizde, coğrafi yapı ve iklim şartları bakımından hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Uzun ve sert geçen kış günlerinde soğuktan korunmak için yünden dokunan ehram, çok eski zamanlardan itibaren yöre halkı tarafından giyilmektedir. Yöresel örtünme kıyafeti olan “ehram” yöre insanının içinde yaşadığı doğal şartlar sonucu ortaya çıkmıştır.

 

"Erzurum, Ağrı, Van, Elazığ, Bayburt gibi yörelerimizde kullanılmaktadır"

 

Ehram, baştan ayaklara kadar inen ve gözler açıkta kalacak şekilde el yardımıyla yüze bürünen kadın boy örtüsüdür. Bu giysi, günümüzde özellikle Erzurum, Ağrı, Van, Elazığ, Bayburt gibi yörelerimizde kullanılmaktadır. Ehram, örtünmenin yanı sıra bir kimlik göstergesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Renkleri ve desenleriyle sembolik bir anlam ifade eden ehramların her biri ayrı bir hikâye anlatmaktadır.

 

 

"Nostaljik bir kültürel değer konumuna gerileyen ehramın yaşatılması.."

 

Tarihi ve kültürel mirasımız olan ehram, Erzurum’un köylerinde hemen hemen bütün kadınların dışarı çıkarken üzerlerine örttükleri bir sokak giysisidir. Günümüzde şehir merkezinde ve ilçelerde ehram kullanımı gittikçe azalırken, köylerde iklim şartlarının da etkisiyle bu oran hayli yüksektir.  Zamanın ilerlemesi ile kullanımı köylerle sınırlı kalan ve nostaljik bir kültürel değer konumuna gerileyen ehramın yaşatılması ve modernize edilip özgün tasarımlarla kullanım alanının genişletilmesi için birçok çalışma yürütülmektedir. Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nün başı çektiği tasarımlarda ehram, çantadan yeleğe, kemerden takım elbiselere kadar çeşitli alanlarda modernize edilerek kullanılmaktadır."

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
MorSektor