Erzurum Ticaret Borsası, kentte bulunan kurum ve kuruluşlar ile birlikte koordineli olarak yürüttüğü çalışmalarla Erzurum’a özgü yöresel ve kültürel değerlerini tescilleyerek, gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılmaya devam ediyor.
Erzurum Post-Zengin kültürü ve eşsiz lezzetlerinin korunması için başlatılan ve bu çalışmalara öncü olarak gösterilen Erzurum Ticaret Borsası, kentte bulunan kurum ve kuruluşlar ile birlikte koordineli olarak yürüttüğü çalışmalarla Erzurum’a özgü yöresel ve kültürel değerlerini tescilleyerek, gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla da coğrafi işaret , markalaşma ve gastronomi projelerini başarılı bir şekilde yürütmeye devam ediyor.
2018 yılında temelleri atılan ve Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığının yoğun çalışmaları ile 1 yıl gibi çok kısa bir süre içerisinde, 50 Coğrafi İşaretli Ürün başvurusu ile rekor kıran ve Türkiye sıralamasında hak ettiği noktaya hızla ulaşan dadaşlar diyarı Erzurum, bu noktada bugün itibariyle 46 Ürün’ün Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde olmak üzere toplam 58 Coğrafi İşaretli Ürün ile Türkiye 3.’üncüsü olarak yer almaktadır.
Coğrafi İşaretli Ürün noktasında üstün gayret ve yoğun bir çalışma temposu ile yürütülen çalışmalarda Erzurum Ticaret Borsası tarafından 3 Ürün için Avrupa Birliği başvurusu gerçekleştirilmiş olup, aynı zamanda bu ürünlerle haricinde 6 Coğrafi İşaretli ürününde Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından onaylanması bekleniyor.
Başkan Oral: Türkiye Sıralamasında 3.’üncü olan İlimizi, daha üst noktalara taşımayı sürdüreceğiz …
Coğrafi İşaretli Ürünlerin mimarı olan ve göreve geldiği günden bugüne kadar şehrimizin kalkınması , gelişmesi ve markalaşması ve gastronomi kenti olma noktasında yürütülen çalışmalara büyük destek veren Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.
“Şehrimizin kültüründe, tarihinde ve geçmişinde bulunan ve unutulmaya yüz tutmuş ürünlerimizi, yeniden gündeme alarak, hem ülkemizde hem de yurt dışında tanıtmak ve kentimizi bir marka haline getirmek istiyoruz. Çünkü emeklerimizin ve çalışmalarımızın meyvesini toplamaya devam ediyoruz ve Türkiye sıralamasında şuan itibariyle 3’üncüyüz. Biz Erzurum özelinde ilçe ilçe, köy köy ekiplerimizle coğrafyamızın nesi meşhur onları tespit edip gün yüzüne çıkarıyoruz. Gün yüzüne çıkardığımız bu ürünlere ilişkin olarak ilgili kurumlar ile birlikte bu ürünlerin tarihini ve kanıtlarını belgeleyip, Türk Marka ve Tescil Kurumuna başvurumuzu gerçekleştiriyoruz. Yüksek bedeller ödemeden sadece özverili ve gayretli bir çalışma prensibiyle ürünlerimizin tescilini takip edip başarıya uluşması için çaba sarf ediyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar ışığında şehrimizi gastronomi kenti olmakla beraber, hem ülkemizde , hem de Avrupa’da marka yapmak için hedeflerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz.
“ Erzurum Su Böreği, Erzurum Civil Peyniri ve Erzurum Göğermiş Peyniri” Ürünlerimiz için de Avrupa Birliği (AB) Başvurularını yapmış bulunmaktayız. Avrupa Birliği Ürünlerine ilişkin olarak da yapmış olduğumuz başvuruların olumlu sonuçlanacağına ve tescillerinin de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Ayrıca 46 Ürünümüzün Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde tescillerini gerçekleştirdik. Erzurum ilimiz toplamında da 12 ürün ile birlikte toplam 58 Coğrafi İşaretli ürünümüz bulunmaktadır. Öte yandan Erzurum Ticaret Borsası tarafından, Avrupa Birliği başvurulu ürünler ile birlikte toplam 9 ürün için de Coğrafi İşaret Tescillinin onaylanması beklemekteyiz. Önümüzdeki süreçte 20 Coğrafi İşaretli ürün içinde çalışmalarımız devam etmekte olup, Coğrafi İşaretli Ürünlerin kentimizin gastronomisinin gelişmesine de önemli ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti”.