Erzurum İş Ocağı Camileri

Kültür mirasımızın tarihsel kaynaklarından birisi de kamu iş yerlerinin kültürel ve sosyal faaliyetlerinin şehrimiz üzerindeki etkileridir.

 

Erzurum yakın tarihimizin bir parçası olan Erzurum kültürü ve sosyal hayatını derinden etkileyen iş yerlerinden biriside Firdevsoğlu Kışlası İş Ocağıdır.

 

Türk tarihinin gelenek ve görenekleri arasında köprü, yol, çeşme, namazgâh, medrese

imaret ve cami yapılarıdır.

 

Yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halinin en güzel örnekleri

İş Ocağı komuta kademelerinde ve çalışanları arasında görülmüştür.

 

İş yeri aynı zamanda bir yasam alanıdır.

 

İs yerinin geçmişte "Firdevs Hanım" tarafından vakfedilmesi yardımlaşma geleneğinin ve vakıf kültürünün izleri görülür.

 

 

Kazım Karabeki Camii...

 

Albay Nuri Özkıpcak zamanında eski fabrika lojmanlarının bitiminde kullanılmayan küçük bir arazi,  Emin Kurbu Mahallesi’ne bakan tarafında ilk önce namazgah daha sonra, sendika başkanı Mehmet Bindesen ve işyeri ustalarından Hoca İhsan lakaplı Ihsan Gündoğdu’nun dernek başkanlığı ile başlayan inşaat, Turan Okan Albayın çalışma döneminde 01.11.1966 tarihinde cami ibadete açılarak diyanet başkanlığına devir edilmiştir.

 

Bu caminin minaresini şehrimizin yetiştirdiği ünlü ustalarında Samet Döven metal sacdan yapmıştır.

 

 

Aziziye Cami…

 

Fabrika Müdürü Abay Remzi Bakırcı döneminde, Kavak Mahallesi harmanlar mevkiinde fabrika sınırları tel örgüleri yakınından cami yerinin genişlemesi için katkıda bulunulmuştur. Aziziye Cami Derneği’nin yöneticileri mahalle sakinlerinden seçilmişlerdir.

 

1978 tarihinde Sendika Başkanı Burhan Demir, İşyeri Komutanı Remzi Bakırcı Albay ile birlikte açılışı yapılarak diyanet başkanlığına verilmiştir.

 

 

Ömer Nasuhi Bilmen Cami

 

1021 Ağır Bakım Tamir Fabrikasının Dadaşköy mevkiine taşınma kararı alınması ile 1981 yılında Fabrika Komutanı Enver Anlaroğlu’nun , fabrika tank ve ağır araç yolu üzerinde bulunan bir kısmı fabrikaya ait diğer kısmının da köylüler tarafından verilen arazi üzerine yapılmıştır.

 

Cami yaptırma ve yaşatma derneği 1980 yılında kurularak yapılan toplantılarda derneğin taşlarının Ahlattan getirilmesi ve görkemli bir sanat eseri olması için karar alınmıştır.

 

Fabrikanın 1983 yılında Dadaşköy mevkiine taşınması ile temelleri önceden atılan caminin yapımına hız verilmiştir.

 

Cami inşaatı su basman seviyesine çıkarıldığı sırada diyanetten imam istenerek cuma namazları kılınmıştır

1990 yıllarında Erzurum Belediye Başkanlığından alınan kum ve çimento yardımı ile Ahlat taşlarından yapılan cami ve etrafındaki gasilhane ve imam evinin yapımı hız kazanmıştır.

 

1992 yılının 26 Ağustos günü cami,  benim sendika başkanlığı yaptığım dönemde Erzurum İl Müftü Yardımcısı Kevser Hoca ve işyeri Komutanı Erol Çınar ile birlikte geniş katılımlı bir törenle ibadete açılmıştır.

 

Özellikle 26 Ağustos’un seçilmesi aynı zamanda Kara Kuvvetlerimizin kurulusu ve 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü ile birlikte kutlanmıştır.

 

Şehrimize kazandırılan bu üç güzel camı halkımızın hizmetine verilmiştir. Her üç caminin yapımı işçiler ve işyeri personellerinin aidat ve yardımları ile gerçekleşmiştir.

 

İşçi ve işveren dayanışmasının bu güzel örnekleri ile inşa edilen bu camilerimizde bugün katmer katmer dualar ve ibadetler yapılmaktadır.

 

Emekleri geçen komuta kademesinde, sendika yönetimlerinde, camı derneklerinde görevlileri ve yardımlarını esirgemeyen personeli rahmetle ve şükranla anıyorum.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.