Erzurum Post-Erzurum’da Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nin düzenlediği Ahilik Haftası kutlandı. Yakutiye Medresesi önünde gerçekleşen kutlamalarda yılın ahisi seçildi. Yılın Ahisi seçilen demirci ustası Zekai Kaplan’a Vali Mustafa Çiftçi cübbe giydirdi.
Etkinliğe Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, İŞKUR İl Müdürü Abdulkadir Mutlu, Turizm İl Müdürü Ahmet Yer, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Rasim Fırat, kurum amirleri, oda başkanları, STK temsilcileri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Kutlamalarda ikram edilmek için yapılan geleneksel Ahi Pilavı Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi tarafından vatandaşlara dağıtıldı.
‘Amacımız Ahilik geleneğini arttırmak’
Etkinlikte yaptığı konuşmada her yıl Ahilik Haftası’nın kutlanmasının amacının Ahilik geleneğinin ve onun mimarı olan Ahi Evran Veli’nin bilinirliğini artırmak ve bu önemli kültürü gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade eden Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Rasim Fırat, “Çünkü bir milletin bekası, kültürünü doğru yansıtmasına, yaşamasına ve gelecek nesillere bir miras olarak başarıyla aktarabilmesine bağlıdır. Ahilik, Anadolu’daki varlığı bin yıla dayanan birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini göstermiş ve milletimizin harcını oluşturan kurumlardan birisidir. Ahilik toplumumuzun tarihi hafızasında ve yaşam biçiminde unutulmaz izler bırakmıştır. Bu kıymetli düşünce, İslam inancıyla Türk örf ve adetlerini kaynaştırır. İşini sağlam, düzgün yapan, vaktinde nerede ne yapmak gerektiğini bilen ve kendisine tevdi edilen imkânları iyi kullanan kişiler, Ahilik kültürünü bizzat ve fiilen yaşayanlardır. Bugünkü büyük şirketlerimizin hemen hepsinin hikâyesi, küçük bir dükkândan, atölyeden başlar. Ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının kökleri esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzanır. Bu nedenle, Ahilik kültürü bugünün ve yarının manevi teminatıdır” şeklinde konuştu.
‘Bütün İslam coğrafyasına yayılmıştır’
Ahilik kültürünün sadece Anadolu topraklarında değil, bütün İslam coğrafyasına yayılmış ve birlik, beraberlik ve dayanışma olarak etkili olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, “Esnaf olmak kolay bir şey değildir. Esnaf olmak, kanaat mensubu olmak, aynı zamanda ahlaklı ve edepli olmayı gerektirir. Bu şartları yerine getirenler, Ahilik kültürünü fiilen yaşarlar. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden önce Edirne’de esnafları ziyaret ederek, alışveriş yapmış ve esnaflar arasında dayanışmayı teşvik etmiştir. Esnaf, komşusunun da kazanmasını dert edinir. Bu, Ahilik kültürünün en önemli unsurlarından biridir. Ahilik, toplumda birlik, beraberlik ve kardeşlik anlayışını pekiştirir. Eğer biz bu değerleri ve prensipleri hayatımıza uygularsak, toplumda kavga, sıkıntı ve kıtlık olmaz. Esnaflar, Ahilik kültürüne uygun olarak hem ticaret yapar hem de toplumun manevi ve ahlaki gelişimine katkıda bulunur. Esnaflarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz ve bu haftanın hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ahilik vurgusu
Ahilik teşkilatının, Türkiye Selçuklu Devleti’nin son dönemleriyle Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi arasında güçlenen esnaf ve sanatkârların dayanışma örgütü olduğunu dile getiren Vali Mustafa Çiftçi, “Ahi adının Arapça ‘kardeş’ anlamına gelen sözcükten türediği düşünülmektedir. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran Hazretleri, 13. yüzyılda Anadolu Türk şehirlerini Moğol istilasına karşı örgütleyerek önemli bir dayanışma yapısı kurmuştur. Ahilik öğretisi, iyi bir insan, iyi bir Müslüman ve iyi bir usta olma üzerine inşa edilmiştir. İyi bir insan olmak, evrensel ahlak kurallarını hayata geçirmekle, iyi bir Müslüman olmak, İslam ahlak ve faziletini tatbik etmekle, iyi bir usta olmak ise mesleğin inceliklerine sahip olmakla mümkündür. Ahilik usta-çırak ilişkisine dayanan bir eğitim ve öğretim sürecidir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübeler, bir medeniyetin inşasında önemli rol oynamıştır. Osmanlı Devleti zamanında Ahilik teşkilatı altın çağını yaşamış, loncalar şeklinde örgütlenen meslek kuruluşları, dünyada ilk kalite standartlarını belirleyen kanunlar çıkarmıştır. Ahilik sadece mesleki eğitim değil, aynı zamanda insan ahlakını ve vatanseverliği esas alan bir yapıdır” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit de Ahilik geçmişi hakkında kısa bir konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından, Ahilik teşkilatında kişinin aldığı eğitimin artık sona erdiğini ve mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğini ilan etmek için gerçekleştirilen ‘şet kuşatma töreni’ yapıldı. Kur-an’ı Kerim tilavetinin ardından ise yılın Ahisi seçildi.
Erzurum’da yılın Ahisi 75 yaşındaki demirci ustası Zekai Kaplan oldu. Yılın kalfası Mahmut Aykut, yılın çırağı ise Ertuğrul Şüküroğlu seçildi. Yılın Ahisi Zekai Kaplan’a Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi cübbe giydirdi. Öte yandan Kaplan’a Vali Çiftçi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen tarafından plaket verildi.