Ebeveynlik ehliyeti

Çocuklarda karşılaşılan çoğu davranışsal, duygusal, sosyal, akranları ile olan iletişim kopukluğu, derslere odaklanamama problemleri, genelde evde ebeveynlerin kötü muamelesi, baskıcı olması, sürekli çocuğa kendisini borçlu hissetmesini sağlaması, devamlı başka çocuklar ile kıyas yapıp çocuğun kendisini yetersiz ve değersiz hissetmesini sağlaması sonucudur.


Bu ebeveynler çocukları kendi malı, uzantısı olarak görürler, çocuğun kendi hayallerinin, farklı branşlarda yeteneği olduğunu düşünmek, keşfetmek istemez, kendi isteklerini ve toksit düşüncelerini çocuğa empoze ederler. 

 

Çocukluk çağı birey olmanın ilk temel taşıdır, çocuğa fazla sorumluluk yüklemek, sınavı geçer isen sana bisiklet, tablet alırız diyerek maddi güç ile empoze ederek, yaşıtların çok iyi matematik yapıyor örnek al deyip çocuğun farklı başarı ve yeteneklerini görmezden gelinir ise, sürekli kontrolcü olup kendini göstermesi engellenir ise, kendi hayal ve isteklerini çocuğu monte etmeye çalışılır, ihmal edilir, çocuğu hayal, kendini göstermesine engel olunur ise ilerde bu çocuk sağlıklı beden ve ruh halinde, gelişimini tamamlamış birisi olmaz. 

 

Günümüzde suç işleyen, cinsiyet anlamında farklı eğilimleri olan, pasif olan, agresif ve toksit duygu durumu olan, veyahut fazlaca içine kapanık, özgüvensiz pasif bireylere bakıldığında hemen hemen hepsinde çocukluk travmaları olduğu görülüyor. Aile gerektiği kadar koruyucu, tamamlayıcı ve destekleyici olmalıdır.

 

Sağlıklı çocuklar için sağlıklı ebeveynler olması gerekir, çok fazla travma yaşayan, duygu durumu, davranışsal ve bilişsel bozukluğu olan, istismar edilmiş, çocukluğu elinden alınmış çocuklar görünce ebeveynlik ehliyeti olmalı diye düşünüyor insan. Sağlıklı bireyler yetişmesi, topluma, vatanına, kendisine, ailesine faydalı olabilmesi ilk etapta onu yetiştiren ailenin doğru tutumu sayesinde olur.

 

Temeli sağlam olmayan çocuk birey olduğunda, yanlış ilişkiler, suça eğilimler, kontrolsüz bağlanma, intihar, çalışamama, kendini ifade edememe, madde kullanımı, güvensizlik duyguları
yaşarlar. 

 

Ebeveynlik ehliyeti de tıpkı, aracı kullanmayı bilmeyen, kuralını, yolunu bilmeyen kimseye verilmemeli zira kuralları, aksamını, sınırını bilmediğinizde kaza yaparsınız, istediğiniz renge boyayamaz, küçük bir arabaya traktör tekerleği takamazsınız, nitekim çocuk ailenin malı ya da Kılınc'ı değildir, bu nedenle filizlenmeye başlamış bir fidanı yanlış sulayıp kurutmamak gerekir, sevgili ailelerin daha ılımlı yerine göre kontrollü, ilgili ve tamamlayıcı olması gerekir en önemlisi destekleyici çocuğun başarılarına ve hayallerine saygı duyan
ihmal etmeyen, olmaları gerekmekte.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.