Özel ve güzel çocuklar;insan vücudunda bulunan 46 kromozom,Down sendromlu insanlarda ise 47’dir.
Down sendromu tedavi edilebilecek bir hastalık değildir, genetik farklılıktır. 11. ve 14. gebelik haftalarında bazı hormonlara annenin kan testinden bakılır, ultrason ile fetusun ense deri saydamlığı ölçümü ile birlikte risk oranı saptanır. Buna ‘’ikili tarama’’ testi denir.
Ultrasonografi ve kan testi ile birlikte yapıldığında % 90 civarında Down sendromu tesbit edilir. Down sendromlu bireyler de fiziksel farklılıklar ise; küçük ve yuvarlak yüz, yukarı doğru çekik gözler, basık burun kökü, küçük burun ve ağız, küçük kulaklar ve ensede deri boşluğu vardır. Avuç içinde tek çizgi olması, küçük eller, esnek parmaklar ve sandal açıklığı el ve ayakta görülen diğer bulgulardır.
Geç öğrenip çabuk unuturlar ilerleyen yıllarda kısa boylu ve obez olurlar. Her bireyin öğrenme, kişilik ve yetenekleri farklılık gösterir. Down sendromlu bireylerde de böyledir erken başlanan fizik tedavi ve konuşma terapileri ile başarılı sonuçlar alına bilir iyi bir sporcu, ressam veya hayatın farklı alanlarında başarı göstermeleri kaçılmaz bir güzelliktir.
Peki bu özel ve güzel çocukların diş tedavileri nasıldır?
Şimdi buna değinelim. Down sendromlu çocukların farklı diş sağlığı problemleri vardır sıklıkla görülen diş çürükleri, anomaliler, ağız ve diş problemleri, periodontal durum, davranış sorunları olarak özetleye biliriz. Herhangi bir komplikasyon ve zorluk olmadan diş hekimi tarafından muayene ve tedavisi yapıla bilir, hekimin rolü çok önemlidir.
Down sendromlu çocuklarda ağız ve diş problemleri karmaşık olabilir bu tedavi grubu yetenekli uzman ekip tarafından uygulanmalı zira ağır vakalarda tedavi genel anestezi uygulanarak tamamlanmalıdır.Down sendromlu çocuklarda süt ve daimi dişleri öngörülen süreden çok daha geç çıkar.Geç gelişme, çürüme en sık görülen semptomlardır. Bu kişilerin bir çok sebepten dolayı özel ağız ve diş bakımına ihtiyacı vardır, sebebi diş eti hastalıkları ve diş çürükleri geliştirme riskinin çok daha yüksek olmasıdır.
İlk etapta aile bireylerinin yapacağı şey çocuğun ağız ve diş hijyenini sağlaması ve yardımcı olması, ağız ve diş sağlığı sorunlarında işinde iyi, bu tedavi için uygun klinik koşullarının olduğu yerleri iyice araştırmalıdır. Floridli diş macunu, ile günlük fırçalama, diş ipi gerektiğinde klorheksidin gibi antibakteriyel ağız gargaraların kullanımını ve oral hijyen alışkanlıklarının erkenden geliştirilmesine yardımcı olmalıdır.
Her nevi sorunda ilk etapta iyi bir hekim bu tedavi grubunda olan çocuklar için uygun klinik ortamının olup olmadığı hekimin tecrübesi ve ekibi iyice araştırılmalı ve tedaviye başlanılmalıdır tedaviler oldukça başarılı sonuçlar verir özel ve güzel bu çocukları gülümsemekten mahrum etmeyelim.