Gündem Haber Girişi : 30 Ekim 2019 09:11

Cumhuriyet Fazilettir...

Cumhuriyet Fazilettir...
Cumhuriyet sayesinde, sizler; siyasi parti ilçe başkanı, il başkanı, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı, kaymakam ve vali oldunuz. ..

 

Bir Millet düşünün; 600 Yıl sürmüş bir imparatorluğun son 200 yılını kayıplar, yıkımlar ve fakirleşme sürecinden geçerek, uzun süren savaşlar sonucu, yapmış olduğu Mondros ve Sevr Antlaşmaları ile tamamen parçalanarak yıkılmıştır.

 

Yoksulluk ve yokluklar içerisinde başlattığı Kurtuluş Savaşını kazanarak, yeniden imparatorluğun küllerinden doğan bir devlet haline gelmiştir.

 

Sıra devlet yönetiminin ne olacağına karar verme aşamasına gelindiğinde; imparatorluğun son 200 yılda yaşadığı çöküş nedenlerinin Mustafa Kemal Atataürk tarafından çok iyi analiz edilerek, bir daha aynı yıkımların yaşanmaması için gerekli önlemleri de kapsayacak şekilde "Aklı hür, vicdanı hür ve fikri hür" fertlerin yetişebilmesi için cumhuriyet üzerinde karar kılınmıştır.

 

Dili, dini, rengi, etnik kökeni ve kültürü ne olursa olsun, vatandaşlık bağı ile Türkiye Cumhuriyeti Devletine bağlı olan herkes eşit kabul edilerek, özgürce, çalışma, okuma, seyahat etme ve yaşama hakkı tanındı.

 

Kadınlarımız dört duvar arasından çıkarılarak, yanaşma, kuma olmaktan ve berdel verilmekten kurtarılarak, seçme ve seçilme hakkı verildi.

 

Cumhuriyet sayesinde, sizler; siyasi parti ilçe başkanı, il başkanı, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı, kaymakam ve vali oldunuz. Ben mühendis oldum. Şirket kurdunuz, Ticarethaneler, işyerleri ve işletmeler açtınız.

 

İstediği gibi saç tıraşı olup, istediği tarzda giyinme ve rol yapma hakkına kavuştu dedeleriniz.

 

İstediğiniz büyüklükte ve çok sayıda camiler, medreseler ve ibadet haneler yaptırdınız.

 

Köylerinizi terk ederek büyük şehirlere gelip, refah düzeyinizi yükselterek yaşamaktasınız, Köylerde yaşayanlarınız elektrik, yol, su ve tüm hizmetlere kavuşarak istediğiniz şekilde yaşama hakkına sahip oldunuz.

 

Kısaca birey olarak özgürce yaşama hakkı sağlayan faziletli bir yönetim şeklidir cumhuriyet.

 

Muharrem SERTTAŞ/ Ziraat Mühendisi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.