Avrupa çöp yönetimi ve geri dönüşümlerde farklılıklar gösteriyor. Oldukça başarılılar. Ülkemizde ise; Plastik çöp atık ithalatında Avrupa’da 1.sırada yer almasına rağmen, geri dönüşüm oranı çok düşük.
Tüketimlerimizin çoğu plastik materyallere dayalı, insanların hayatının her evresinde gıdadan, giyime plastik nesleler her yerde. Kullanılan materyal ne olur ise olsun sokaklara ve çöplere atılıyor. Şimdilerde her materyali ayrı atmak için çöp ayrıştıran konteynırlar her yerde.
Cam, Plastik, kâğıt diye bu konteynırların olduğu yere kadar gidip ayrı ayrı atıyoruz bir çoğumuz. Bu pek yeterli bir işlem değil. Yapılan işin fayda sağlaması gerekir en önemlisi geri dönüşüme kazandırmak.
Avrupa’da indirim kuponu veren çöp otomatları var. İnsanlar cam, plastik gibi çöpleri indirim kuponu veya para veren çöp otomatlarına teker teker atıp attıkları her çöp adedi için para alıyor anında. Öyle ki, insanlar evlerindeki bu çöp atıklar ile yetinmeyip park, bahçe, sokak hatta çöp konteynırlarından plastik ve cam atıkları alıp indirim kuponu ve para veren çöp otomatlarına götürüp atıyor. Bu hem çevre temizliğini sağlıyor hem ekonomik şartlarda insanlar indirim kuponu ile marketten bir şeyler alabiliyor, hem de geri dönüşüm için daha fazla atık hızlı toplanmış oluyor.
Marketten alışveriş yaptığımızda poşet için para ödüyoruz bu gibi materyalleri sokağa veya çöpe atmak yerine bu otomatlara atıp alışveriş yapar iken ödediğimiz poşetlerin parasını indirim kuponu şeklinde geri alabilmeliyiz. Ülkemizde bu harika sistem başlar ise veya İllerin beldelerindeki Belediye başkanlarımız böyle bir adım atar ise herkesten tam not alır diye düşünüyorum.
Çevre temizliği, ihtiyaç olan plastik ve cam atıklara hızlı sahip olmanın, insanlara da aynı zamanda kazandırmanın en güzel yolu çöp otomatı projesidir. Çalışmalarımızı, hayallerimizi ve gelişimi asgari düzeyde tutmayalım. Gelişmiş ülkeleri ve yapılan iyi işlerini takip edelim. Avrupa’dan atık satın almak zorunda kalmak yerine, indirim kuponu veya para veren çöp otomatları artık kullanmaya başlayabiliriz. Bu ülkemize, çevremize, gelişime, değişime, üretime, tüketime ve insanlara çok ciddi oranda, faydalı olacak bir çalışma ve proje olacaktır.
Ülkemiz tüketime ve sömürüye dayalı, çöp kentlere dönen bir yer olmasın. Çok yönlü projeler yapalım aynı zamanda sürdürülebilir, anlık değil uzun vadede faydalı olan işlere başlayalım. Dünya; yaşadığımız iller ve dar görüşlü insanların kafasının içi kadar küçük değil. Çok okuyalım gezelim, görelim ve iyi işleri faydamız doğrultusunda hayata geçirelim.