EğitimDüzenleme Tarihi : 10 Temmuz 2020 14:53Haber Girişi : 10 Temmuz 2020 15:02

Atatürk Üniversitesi'ne önemli görev

Atatürk Üniversitesi'ne önemli görev
Astronomi, Astrofizik ve Astroparçacık Alanlarında Türkiye’yi Atatürk Üniversitesi temsil edecek.

Erzurum Post-Avrupa Birliği’nin Avrupa Araştırma Altyapıları Strateji Forumu (European Strategy Forum on Research Infrastructures) bünyesindeki Stratejik Çalışma Grubuna (Strategic Working Group) astronomi – astrofizik – astroparçacık alanlarında Türkiye’yi temsilen Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak seçildi.

 

 

Astronomi, Astrofizik ve Astroparçacık alanlarında Türkiye’yi Atatürk Üniversitesinin temsil edecek olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, temsilci olarak seçilen ATASAM Müdürü ve Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak’ı tebrik etti.

 

Devlet Destekli 250 Milyon TL’lik Dev Proje

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan ve bu kapsamda Doğu Anadolu Gözlemeviyle ilgili de bilgi paylaşımında bulunan Çomaklı şu ifadeleri kullandı: “Mali olarak desteklenmesi, ulusal çaplı bir Ar-Ge altyapısı olduğu için devletimizin imkânlarıyla sağlandı. Bu kapsamda en büyük pay T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza ait olup gerek mali ve idari gerekse ekip, ekipman ve altyapısal olarak Atatürk Üniversitesi de gereken desteği, projenin başladığı yıldan itibaren kesintisiz bir şekilde vermeye devam ediyor. Bölgesi ve bulunduğu il için oldukça önemli olan DAG’ın yan üniteleri olarak yine Erzurum’da kurulması planlanan Optomekatronik Araştırma Laboratuvarı (OPAL) ve Ayna Kaplama Sistemi (AKS; özellikle büyük çaplı optik sistemlere ve uzay teknolojilerine hizmet verecektir) birlikte düşünüldüğünde; bütün bu Ar-Ge altyapısı yaklaşık 250 milyon TL’ye mal olacak” dedi.

 

 

DAG, Türkiye’nin Uzay  Bilimlerinde Atılım Yapmasını Sağlayacak

DAG’ın gerek kendisinin sahip olduğu özellikler ve teknolojilerle, gerek getirdiği yenilikler ve farklılıklarla, gerekse de bulunduğu konumu itibariyle sadece uzay bilimlerinde değil uzay teknolojilerinde ve atmosfer bilimlerinde de büyük atılımlar yapılmasına fırsat sağlayacağına inandığını belirten Rektör Çomaklı DAG’ın ayrıca, uzay bilimleri ile birlikte farklı disiplinlerle yürütülen projeler kapsamında çalışan ve aynı zamanda akademik kariyer yaparak uzmanlaşan yetişmiş insan gücüne de katkı sağladığını belirtti.

 

 

Avrupa Araştırma  Altyapıları Strateji Forumu Nedir?

Avrupa Araştırma Altyapıları Strateji Forumunun (ESFRI) misyonu, Avrupa’daki araştırma altyapılarını tutarlı ve strateji odaklı bir yaklaşımla desteklemek ve AB ile uluslararası düzeyde araştırma altyapılarının daha iyi kullanımına ve geliştirilmesine yol açan çok taraflı girişimleri kolaylaştırmaktır.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.