Neredeyse içilen hiçbir yere girmemeye gayret ettiğim, i çenleride asla mantığımın kabul etmediği sigara. Bir insan nasıl hem kendi sağlığına, hem sevdiklerine, ailesine, parasına ve geleceğine zarar verdiği halde bunu içmeye devam eder?
Bu kadar zararlı şeyi normalleştirmeyi doğru bulmuyorum. Öyle ki çoğu iş yerinde sigara molaları var.Neden kitap okuma molaları yok?
Bizlerin kendini sigara ve nargile ile yok eden topluma mı, yoksa okuyan sağlığına dikkat eden bireylere mi ihtiyacı var?
Kendini seven insan para ile zehir alıp bedenine, zihnine, ailesine bu kötülüğü yapar mı?
Neresinden bakarsanız bakın, asla iyi tarafı yok ve inanın bağımlılıkta kafada biten durum.Toplu taşıma araçlarında dahi sigara kullanmayan kişilerden biri olarak üzerinize sinen kötü sigara kokusunu net alıyorum.Bu kadar kötü kokan rahatsız eden bir koku organlarınıza neler yapıyordur düşünebiliyor musunuz?
Sigara içerdiği katran, nikotin ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yaratıyor. Katran maddesinin içeriğinde insan vücuduna zararlı olabilecek 4.500 civarında zehirli kimyasal bileşik bulunmaktadır.
Bir diğer yandan sigaranın bağımlılık yaratan maddesi nikotin tarih boyunca “zehir” olarak kullanılmıştır. Zehirli kimyasal bileşik bulunmaktadır.
Sigaranın zararları nelerdir?
1.Sigara tüm organlara zararlı olduğu gibi kemik sağlığı içinde oldukça zararlıdır. Daha çok kadınlarda rastlanan kemik erimesi hastalığını sigara içmek tetiklemektedir.
2.Sigara içmek cilt için oldukça zararlıdır. Cildiniz normalden 2 kat daha hızlı kurur ve erkenden buruşmaya başlar. Sigara içmek erkenden yaşlanmanıza sebep olur.
3.Ağız ve parmaklarda kötü kokuya neden olmaktadır. Ayrıca diş ve parmaklarda sararmaya sebep olur ve ortaya kötü bir görüntü çıkmaktadır.
4.Akciğer kanseri yanında solunum yolu üzerindeki tüm organları olumsuz etkilemektedir ve bu organlar üzerinde kansere daveti söz konusudur.
5.Gün içinde toplu taşıma,kapalı mekan,önlerinden geçtiğiniz kullanmayanlar içlerinden saydırır.
6.Sigara içen bireylerde makule dejenerasyonu ve katarakt riski içmeyenlere göre 2 kat fazladır.Görme kaybının önde gelen nedenleri arasındadır. Sinüzit, rinit ve kronik solunum problemleri oluşabilir.
7.Bilhassa gebelerin ve bebeğin sağlığı açısından son derece tehlikelidir.