Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özden Fakıoğlu’nun yürütücüsü olduğu proje ile Antarktika Horseshoe Adası Gölleri ile Erzurum’daki ‘Buzul Gölleri’ karşılaştırılacak.
Erzurum Post-Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özden Fakıoğlu’nun yürütücüsü olduğu "Farklı İklim, Enlem ve Boylamlarda Buzul Göllerinin Fitoplankton Yapısının Konvensiyonel ve Metagenomik Analizler ile İncelenmesi: Antarktika Horseshoe Adası Gölleri ve Türkiye’de Bir Buzul Gölü Örneği" isimli proje önerisi, TÜBİTAK Kutup 1001 Çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan 10 projeden biri oldu.
Projede ayrıca Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Medine Güllüce, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karadayı ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı ile Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. A.Nilsun Demir görev aldı. Söz konusu proje kapsamında dünyanın en önemli soğuk yaşam alanlarından birisi olan Antarktika’ya yapılacak TAE-7 bilimsel seferi kapsamında Horseshoe Adası gölleri ile Erzurum’daki buzul göller arasındaki toplu su yosunlarından oluşan (fitoplankton) bitkilerin biyo çeşitliliğinin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi yapılacak.
PROJE, KÜRESEL İKLIM DEĞIŞIKLIĞI SÜREÇLERININ MODELLENMESINE KATKI SAĞLAYACAK
Antarktika kıtasında, bu alanda ülkemiz adına yapılacak ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Özden Fakıoğlu, “Proje konusu çalışmamız Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamındaki iklim değişikliğinin etkileri konusunda önemli veriler sunacak. Ayrıca elde edilen sonuçlar bölgeye ait fitoplankton gruplarının ilk literatür verileri olacak. Farklı enlem ve boylam bölgelerindeki buzul göllerdeki biyoçeşitlilik değişimi bize küresel ısınmanın etkileri ile ilgili bilgi verecek” diye konuştu.