Şeker rafları boş kaldı

Temel gıda ürünlerinde yapılan keskin fiyat artışı şekeri de vurdu, birkaç ay önce 50 kilogram şeker 265 TL’den satışa çıkarken, şu an ise 800 TL’ye ulaştı. Piyasadaki krize devlet el attı ancak birçok marketin şeker rafları boş kaldı.

Erzurum Post-Temel gıda ürünlerinde yapılan keskin fiyat artışı şekeri de vurdu, birkaç ay önce 50 kilogram şeker 265 TL’den satışa çıkarken, şu an ise 800 TL’ye ulaştı. Piyasadaki krize devlet el attı ancak birçok marketin şeker rafları boş kaldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, “Şekere gelen zammı anlamak zor. Özel fabrikalar açıkça fırsatçılık yapıyorlar” dedi.

 

Özellikle Ramazan ayı öncesi temel gıda ürünlerine yapılan art arda zamlar, vatandaşın tepkisini çekiyor. Gündemden düşmeyen zam haberlerinin bir yenisi de şeker fiyatlarında yaşanıyor.

 

Yüzde 200 artış

 

Fabrikalarda geçen birkaç ay önce 265 TL’den satılan 50 kilogram şeker çuvalı, bugünlerde 800 TL’ye dayandı. Türkşeker stoklarının yeterli olduğu söylense de piyasalarda spekülatif fiyatlar gündeme geldi. Erzurum’da birçok marketin şeker rafları boş kaldı. Marketlerde satılan 5 kilogramlık toz şeker ortalama 70 TL, küp şeker ise 80 TL’yi buldu. Zam haberlerinin ardından vatandaşın stok yapmaması için bazı marketlerde ise kısıtlı satış yapıldı.

 

Makul hiçbir yanı yok

 

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, şekere gelen yüzde yüze yakın zammı anlamlandıramadıklarını açıkladı. Şeker fabrikalarının açıkça fırsatçılık yaptığını belirten Başkan Düzgün, Ramazan öncesi yaşanan zammın makul bir yanının olmadığını söyledi. Enflasyonun yükselmesine bağlı olarak tüm gıda ürünlerine ciddi oranda zam geldiğini ancak şekere bir anda gelen yüzde yüzlük zamma anlam verilemediğini ifade eden Düzgün,  “Bir ürüne gelen zammı vatandaş da devlet de bizim market raflarında görüyor. Durum böyle olunca zammı sanki biz yapmış gibi oluyoruz. Oysa öyle değil. İşte bunu şekerde de gördük. Şekere gelen zammı anlamak zor, özel fabrikalar açıkça fırsatçılık yapıyorlar. Ticaret Bakanlığı bu fabrikalara yönelik inceleme başlattı. Sonucunda ne olur bilmiyorum.Devletin markete kadar olan süreci iyi denetlemesi, fırsatçılığa müsaade etmemesi lazım. Bu fiyatların makul hiçbir yanı yok” dedi.

 

 

Bakanlık açıklama yaptı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, şeker fiyatları hakkında açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda olduğu gibi benzer spekülatif bir hareket yaşanmaktadır. Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur” ifadelerine yer verildi.

 

Ayçiçek yağında olduğu gibi yapıldı

 

Yazılı açıklamada, “Hatırlanacağı gibi ayçiçek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı. Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir. Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda olduğu gibi benzer spekülatif bir hareket yaşanmaktadır. Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2,9 milyon tona ulaşmıştır” denildi.

 

200 bin ton ihtiyaç fazlası şeker mevcut

 

Türkiye’nin yıllık şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretiminin bulunduğu belirtilen açıklamada, “Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkâna sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

 

Türkşeker harekete geçti

 

Bu bağlamda, Türkşeker’in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiği belirtilerek şunlar kaydedildi; “İmalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığı da bilinmektedir. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumunda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker elindeki şekeri başta küçük üreticiler olmak üzere Ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir. Bu uygulamayla sadece nihai tüketici değil, aynı zamanda imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir. Bakanlığımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada vatandaşımızın, üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya devam edecektir.” Kaynak: Pusula


26.03.2022 16:13:06