Yakutiye Belediyesi Basın Ofisi'nden talep ettiğim bir randevuya geçtiğimiz günlerde cevap geldi. Yaklaşık 30 yıllık meslektaşım, hatta 'Belediye ve Basın' dendiğinde ilk tanıdığım Basın Müşaviri Cengiz Tosun ile artık son demlerini yaşadığımız sarı sıcak bir güz günü bu kez o tarihi binada değil, Tebrizkapı Çarşısı'nda buluştuk. Hoş beş faslı ve ilk çaylarımızı yudumlamaya başlamıştık ki, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar da geldi. O gün yoğun bir proğramı vardı... Tabiri caizse rendavumuza da soyadına yakışırcasına 'uçarak' yetişti. O nedenlede röportajımız biraz zaman mengenesi içerisinde geçti. Başkan Uçar ile Yakutiye'de devam eden ve geleceğe yönelik projelerini konuştuk.
Mahmut Uçar, Yakutiye Belediyesi'nin ilk doktor başkanı.Tarihi Yakutiye'nin bundan önceki dört başkanı da mühendis kökenliydi. (Muhyettin Aksak (inşaat), E.Üstün Gülakar, Fahrettin Atınç (makine mühendisi), Ali Korkut ise mimardı) Mesleğinden kaynaklanıyor olsa gerek Dr. Uçar, oldukca titiz davranıyor. Erzurum'un kalbi olan kadim şehirin tüm tarihi ve kültürel yapılarını bünyesinde barındıran ilçenin, altı aylık sürede adeta röntgenini çekmiş, tanısını koymuş. Başkan Uçar, ''Artık tedavi dönemi başlıyor'' diye de kolları sıvamış. İşte o projeleri ve belediyenin mevcut dururmunu biz sorduk, başkan cevapladı.
Yaklaşık altı aydır Yakutiye Belediye Başkanısınız, bu sürede ilçemizin öne çıkan en önemli sıkıntıları neler?
Seçim döneminde de söylüyordum. ilçenin önce röntgenini çekeceğiz, ardından tedaviye başlayacağız. İlçemizde bu işlemi neredeyse tamamladık. Sorunlarımızı tespit ettik, çözümü için seferber olmuş durumdayız. Özellikle de kentsel dönüşüm ilçemizin büyük bir ihtiyacı ve bu anlamda vatandaşlarımızında büyük beklentisi var. Örneğin Gölbaşı, Dağ Mahallesi, Sanayi gibi semtlerimiz bu manada çok sıkıntılı.
Sizden bu semtlerde yaşayanlar neler istiyıor, ne bekliyorlar?
Yakutiye ilçesinde sorun sadece yol, kaldırım, çöp mü?
Olur mu! Yakutiye, Erzurum’un tarihsel geçmişinin özeti ve vitrini niteliğinde. Yakutiye’yi bu yönüyle ele alıp değerlendirmek arzusundayız. İlçemizdeki tarihi dokuyu korumak suretiyle yapılanmaya yönelecek ve ilçemizi Erzurum’un cazibe ve ticaret merkezi haline gelmesini sağlayacağız. Bu manada çok özel projelerimiz var, orta ve uzun vadede inşallah bunları da halkımızın istifadesine sunacağız.
Yakutiye Erzurum’un en önemli yüzü, tarihi bir yapıya sahip bölgemiz. Bu nedenle bölgede yapılacak her projede çok ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. Tarihi yarım adanın gün yüzüne çıkarma çalışmaları bizden evvelki dönemlerde yapılmış, Üç Kümbetlerin çevresinin açılma işlemleri tamamlanmış. Çevre Şehircilik Bakanlığı Üç Kümbetlere Türkiye’nin en gözde 'Millet Bahçesi'ni yapacak. Proje tamamlanmak üzere, bakanlıkla bu konda gerekli görüşmeleri yaptık. Bazı detaylar üzerinde görüşüyoruz. Çok kısa bir zaman içerisinde de proje başlayacak.
Hacı Cuma Projesi ne oldu, o bölgede nasıl bir çalışma yapacaksınız?
Şehrin en eski mahallelerinden biri olan Hacı Cuma için dönüşüm çalışması yapılmış. Daha önceki dönemde projesi hazırlanmış, hatta iki kez de ihaleye çıkılmış ama ihaleye giren olmamış. Orada uygulanmak istenen projeye hiçbir firma talip olmamış. Geçtiğimiz Temmuz ayında aynı haliyle bizde ihaleye çıktık. Ama bırakın ihaleye girmeyi kimse ihale öncesi gelip şartname dahi almadı. Proje kendi başına mükemmel ancak şehrin dokusuna uygun değil. Alım gücü, iklim şartları devreye girince proje elimizde kaldı. Biz de, Hacı Cuma için yeni bir proje hazırlıyoruz. TOKİ ile birlikte yapmayı planladığımız proje için kolları sıvadık. Hacı Cuma Erzurum'un en prestijli bölgesi olacak.
Hedeflediğiniz bu projeleri gerçekleştirmek için gerekli kaynak ve personeliniz yeterli mi?
Belediyemizin 130 milyon lira civarında bir borcu var. Bu beklenen bir tablo. Hacı Cuma, Üç Kümbetler gibi projeler kapsamında ciddi bir kamulaştırma yapılmış. Krediler kullanılmış. Ancak bu borçları öteledik. Hedeflediğimiz projelere engel olacak bir ekonomik sıkıntı içerisinde değiliz. Personel konususnda ise sıkıntılıyız. Personelimiz fazla. Çünkü plansız bir personel yapımız var. İhtiyaç duyulan bir çok alanlarda personelimiz yokken,bir çok alanda ise ihtiyaç fazlası personelimiz bulunuyor.
Belediyemizin geçmişten gelen borcu var kabul ediyoruz. Ancak bu borç var diye sızlanmanın anlamı da yok. Mali sıkıntılar nedeni ile hizmetlerin aksaması söz konusu olamaz. Bizler bu sorumlulukları üstlenirken problemleri çözmeye talip olduk. Bizim işimiz sıkıntıları imkanlar ölçüsünde çözmek, çözüm arayışına girmek. Bu anlamlada gerekli çözümleri bulduk.
Sayın başkan, Yakutiye Belediyesi sadece şehir merkezi değil. Birde kırsal, köy/mahalleleriniz var.
Evet.. Göreve geldiğimiz günden itibaren gerek ilçe merkezindeki sorumluluk alanlarında gerekse mahalle statüsüne geçen belediyeye bağlı köylerde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Gücümüzün yettiği kadarı ile belediyenin üzerine düşen görevleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. Yakutiye, 8 merkez mahallenin yanı sıra 36 mahalle/köyü olan 842 kilometre kare bir alan... Bir çok ilden büyüyk nüfusa sahip. Bu geniş hizmet alanında yalnızca rutin belediyecilik işleri değil sosyal ve kültürel anlamda da planlarımız var.
Bu planlarınızdan da bahseder misiniz, o mahalle/köylere neler yapacaksınız?
Köy/mahallelerimizin yaşam standardını daha da yükseltmek için gayret gösteriyoruz. Ortak kullanım alanları, sosyal tesisler, tarım ve hayvancılık alanında örnek projeler ve üretilen ürünlerin değerlendirilmesi anlamında öncü olacağız. İlk etapta Soğucak, Altınbulak, Muratgeldi, Yazıpınarı, Kırkgöze ve Yolgeçti mahallesindeki kadın çiftçilere yönelik ilgili kurumlarla birlikte süt hijyeni kursları düzenledik. Toplam 150 kadın çiftçimizin katılımını ve sertifika almasına destek olduk. Buna benzer bir çok projenin birirnci derecede paydaşı olmaya devam edeceğiz.
Sportif ve kültürel çalışmalarınız olacak mı, bu anlamda Yakutiye Belediyesi neler yapacak?
Önümüzdeki 2020 yılını, 'Saltuklu Yılı' ilan ettik. Yıl boyu çeşitli kültürel aktiviteler yapacağız. Erzurum Saltuklu Beyliği’nin kurulduğu şehir. Anadolu’da ilk kurulan Müslüman Türk Beyliği. Bu beyliğin merkezide Erzurum. Şehrimizdeki tarihi yapıların bir çoğu bu beyliğe ait, değerlerimize sahip çıkmak, o değerleri ön plana çıkarmak bizim görevimiz. Biz şehrimizizn güzel yönlerini öne çıkaracağız. Bakın iddia ediyorum 3 yıl sonra Erzurum'da Yakutiye'de yaşamak her alanda bir ayrıcalık olacak. Sportif anlamdada iddialıyız. Yakutiye Spor Kulübümüzün Futbol takımı BAL Ligi'nde. Hedefimiz, 3.Lig... Bütçemizi sarsmadan, sadece futbolda değil başta kış ve buz sporları olmak üzere sporun her alanında gençlerimize destek olacağız. Röportaj: Orhan BOZKURT/ Erzurum Post