Yavi'yi unutmadık!

Yolların kesilip, karakolların basıldığı, köy ve mezraların ateşe verildiği, bebeklerin kurşunlandığı, masum insanların katledildiği, özetle; terörün ülkeyi kasıp kavurduğu günlerdi.

 


2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta ki Madımak Oteli, içerisindeki insanlarla birlikte yakılmış, 37 kişinin öldüğü bu olaydan üç gün sonra Başbağlar Köyü basılarak 33 masum vatandaş şehit edilmiş,25 Ekim 1993 yılında da asker kıyafetine girmiş teröristler bu sefer Yavi’yi basmışlar, kahvehanede televizyon seyreden masum vatandaşları tarayarak 35 insanımızı şehit etmişler ayrıca 50 kişiyi de yaralamışlardı.

 


Bu vahim olay duyulur duyulmaz Erzurum’da müthiş bir infial yaşanmış, terörün giremediği şehrimizde bu haince katliam hepimizi şok etmişti.

 


Olayın sabahı, yani 26 Ekim 1993 günü Yavi’ye gittiğimizde manzara tüyler ürperticiydi.

 


Katliamın yaşandığı kahvehaneden gelen kan ve barut kokuları evlerden yükselen ağıtlar ve hıçkırıklarla birleşmiş, Yavi’nin üzerini örten bir kara bulut gibi her yeri kaplamıştı.

 


Sivas’tan ve Başbağlar’dan sonra Türkiye, Yavi’ye ağlıyordu.
Şehitler asli vatanlarına uğurlanırken, yaralılarda hastanelerde tedavi altına alınmış, Yavi halkı gözyaşlarını yüreklerine akıtmış, eşyanın tabiatı gereği ateş düştüğü yeri yakmıştı.

 


Yetkililerin; “Kanları yerde kalmayacak, katiller en kısa zamanda yakalanıp hak ettikleri cezayı bulacaklardır.” gibi teselli sözlerinin ardından yıllar gelip geçti.

 


Olayın arkasındaki sis perdesi aralanmadı, olayla ilgili karanlık noktalar sır gibi kaldı.

 


Sivas olayları gündemden hiç düşmezken, Başbağlar ve Yavi katliamları sanki unutulup gitti. Kardeşi kardeşe düşman etmek için fitne tohumları eken karanlık güçlerin Yavi’yi hedef seçmeleri elbette ki tesadüf değildi.

 


Bugün 25 Ekim 2019, Yavi katliamının üzerinden tam 26 yıl geçmiş…

 

 

Aradan geçen yıllara rağmen Yavi katliamının üzerindeki karanlık noktaların aydınlatılmaması, kamuoyunun vicdanını rahatlatacak ipuçlarının paylaşılmaması, faillerin ortaya çıkartılmaması kamuoyunun merakla beklediği bir konudur.

 


Alçakça yapılan katliamın 26. yılında; Yavi’de ve ülkenin dört bir yanındaki hain saldırılar neticesinde hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, yetkililerden; Yavi katliamının yapıldığı kahvehanenin müze haline getirilmesini temenni ediyor, devletimizin bekasına yönelik her türlü tehdit ve saldırıların hedefine asla ulaşamayacağının kararlılığı ile milletimize tekrar başsağlığı diliyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.