Erzurum Haber Girişi : 10 Ocak 2020 15:24

Vali Memiş: VE Hotel de gazetecilerle buluştu

Vali Memiş:  VE Hotel de gazetecilerle buluştu
Erzurum Valisi Okay Memiş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazetecilerle bir araya geldi. 1,5 yıllık görev süresi içinde neler yaptıklarını anlatan Vali Memiş, “Varımız yoğumuz 30 milyon liramız vardı. Neyi, nereye harcadık size hesap veriyorum” dedi

Erzurum Post- Palandöken Kayak Merkezi’ndeki VE Hotel de gazetecilerle buluşan Vali Okay Memiş, ilk olarak tarım ve hayvancılık başlığını ele aldı. 730 bin olan büyükbaş hayvan varlığının 890 bine çıkarıldığını Konya’dan sonra Türkiye’de en çok büyükbaş hayvanın Erzurum’da olduğunu ve 1 milyon hedefi koyduklarını dile getirdi.

 

YÜZDE 90’I TUTTU

 

5 bin çiftçiye 5 milyon liralık 615 ton yem bitkisi tohumu verildiğini ve bu tohumdan 60 milyon liralık ürün elde edildiğini kaydeden Vali Memiş, 40 bin adet Ferner Fernette cinsi cevizin 400 çiftçiye dağıtıldığını ve yüzde 90’ının tuttuğunu belirtti.

 

SOĞUK SÜT ZİNCİRİ

 

Valilik ve KUDAKA desteğiyle Ticaret Borsası Başkanlığı bünyesinde sürdürülen Soğuk Süt Zinciri projesinden de söz eden Vali Memiş, birinci etabı tamamlanan çalışmaya 12,5 milyon liralık yatırım yaptıklarını 8 milyonunun da KUDAKA’dan karşılandığını belirtti. Proje sayesinde süt üreticilerinin hareketlendiğini anlatan Vali Memiş, ikinci etapla birlikte projeyi 20 ilçeye yayacaklarını söyledi.

 

TEKSTİLKENT

 

Tekstilkent Projesi’nin de çok kısa sürede hayata geçeceğini vurgulayan Vali Memiş, “2 bin kişinin istihdam edileceği 4 fabrikayı 4 ayda bitirdik. 12 milyon lira Valilik kaynaklarından 8 milyon lira da KUDAKA’dan aldık. LC Waikiki ve 3F markalı firmalar ihaleyi kazandı ve Çin’den sipariş ettikleri makineler de geldi. Yaklaşık 16 bin kişinin iş için başvuru da bulunduğu fabrikalar ilk etapta iki bin kişiye istihdam kapısı olacak. Öyle ki bunun devamını da getireceğiz. Bu ay deneme üretimine başlayacaklar ve bir iki ay içinde tam kapasite çalışacaklar” dedi.

 

 

3,5 AYDA OTEL YAPILDI

 

Palandöken Kayak Merkezi’ndeki eski AFAD binasının nasıl otele dönüştürüldüğünü de anlatan Vali Memiş, şöyle devam etti. “Palandöken’i incelemeye geldiğimde bu binaya baktım. AFAD’ın olduğunu söylediler. Baktım boş. Ayda yılda bir çalışma yapılıyor. Hemen tapusunu istedim. Valiliğin olduğunu görünce bugün bu duruma geldi. Sağolsunlar İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu büyük destek verdi. Bakan Yardımcımız da işi yakından takip etti. 17 milyon lira harcandı ve 33 oda 150 yatak ayrıca 9 bungalov evleriyle dağın en güzel otellerinden biri oldu. Hem kamuya hem halka açık olan bu otelle Palandöken’e önemli bir katma değer kattık.”

 

HİLTON GELİYOR

 

“Yine turizm adına şehirde de sevindirici bir gelişme var. Hilton Otel için MNG’nin karşısında yer tahsisi yapıldı ve ÇED raporu da alındı. Şu an belediyede ruhsat işlemleri sürüyor. Öyle ki yatırımcılar bir yıl içinde oteli tamamlamayı düşünüyorlar. Ayrıca Şenkaya ilçemizde de sağ olsun işadamımız Sıktı Alp 1,5 milyon lirasını karşılayacak ve üstünü de biz tamamlayacağız. 32 odalı bir öğretmen evi yapacağız.”

 

HAVALİMANI SORUNU

 

Havalimanı pistindeki bakım ve onarım çalışmasının yetiştirilememesi nedeniyle yaşanan sorunları da bir kez daha gündeme getiren Vali Memiş, “Daha önce demiştim yine söylüyorum. Ben devlet adamıyım ve şehrin herşeyinden sorumluyum. Bu konuda da sorumluluğu üstlendim. Ama şunu bilmenizi istiyorum. Havalimanı ihalesi Ankara’da Genel Müdürlük tarafından yapıldı, takibi kontrolü de yine Genel Müdürlüğe aitti. Biz buna rağmen konuyla yakından ilgilendik. İlk başlarda ’sorun yok yetişecek’ dediler. Müteahhit firma ‘yetişecek’ dedi. Ben de gittim baktım, kamyonlar, işçiler harıl harıl çalışıyor. Eylül sonu Ekim başı işin yetişmeyeceğine dair söylentiler çıktı. Gerçekten de yetiştiremediler. Tabi hiç bir mazerete sığınamayız. Şu an yedek pistimiz ile hava yolu ulaşımı sağlanıyor. Bu bizim için bir avantaj. Çünkü bu yıl Trabzon Havalimanı 6 ay kapatılacak. Büyük ihtimalle Erzurum’a inişlerini gerçekleştirecekler. Mart sonu itibariyle de havalimanımızda başlayacak olan çalışma kısa sürede tamamlanacak ve CAT3-A sistemine kavuşmuş olacağız” diye konuştu.

 

HAVA KİRLİLİĞİ SORUNU

 

Kentte hem ısınma hem de meteorolojik nedenlerin yol açtığı hava kirliliği sorunuyla ilgili olarak da çalışma sürdürdüklerini ifade eden Vali Memiş, şunları söyledi. “12 bin aileye kömür yardımı yapıyorduk. Bu yıl 8 bin aileye düştü. Erzurum’a gelen kömürün kükürt oranı düşük olduğu için daha kaliteli bir kömür getirilmesini sağladık. Tabi doğalgazın yaygınlaştırılması da bu noktada çok önemli. Bu 8 bin aileye doğalgaz desteği sağlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl kirlilik oranları geçen yıla nazaran daha düşük ama tabi yeterli değil. Her yıl azaltarak bu sorundan kurtulacağız”

 

Haber: Onur SAĞSÖZ/ Erzurum Ajans

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.