Saltuklu ismi ve Yakutiye...

Erzurum Yakutiye Belediye Başkanlığı 2020 yılını 'Saltuklu yılı' olarak ilân ederek bir takım faaliyetler plânladığını görüyorüz. Geçtiğimiz günlerde tesâdüfen karşılaştığım sayın Belediye Başkanı ile kısa da olsa bir sohbet yapabilme fırsatı buldum ve Erzurum'da son dönemlerde verilen isimlere yönelik görüşlerimle birlikte kendisini dinledim. Malazgirt Zâferi'nden sonra Anadolu'da kurulan ilk dört Türk Beyliği'nden ilki olan 'Saltukoğulları Beyliği' Erzurum'da kurulmuş ve Erzurum bu beyliğe uzun yıllar başkentlik yapmış; dolayısıyla Anadolu'nun vatandaşlaşmasında ve kuruluşta çok önemli bir adım... Şimdi ise Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi'nin de yer aldığı Yakutiye ilçesinin ve Belediyesinin isminin 'Saltuklu İlçesi' olarak değiştirilmesi tartışmalarının yapıldığına şahit oluyoruz.

 

Yakutiye fevkalâde doğru bir isim... Kanaatimce ve benim de kayıtlı olduğum Yakutiye ilçesinin isminin değiştirilmesi doğru olmaz. Zira Erzurum 'İlhanlı Beyliği'ne de ev sahipliği yapmış ve bu beyliğin görkemli eserlerinden biri olan zârif "Yakutiye Medresesi" şehrin ana merkezi olan bu mekânda yer alır. Zâten Yakutiye ilçesi ismi de bu tarihî eserden mülhem olarak belirlenmiş. Saltuklu ismi müdürlüğüm döneminde "Saltuk Bey" adıyla bir ilköğretim okulumuza verilmişti. Saltuklu adı yaşatılacaksa, ki yaşatılmalı. Erzurum Teknik Üniversitesi'nin adı "Erzurum Saltuklu Teknik Üniversitesi" olarak değiştirilmesi en sağlıklı ve en doğru olanıdır.

 

Saltuklu isminin Teknik Üniversite'ye verilmesi hususunu tartışmaya açarak; Erzurumluların ve yetkililerin takdirlerine sunmak istedim.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.