Palandöken’e çıkan Erzurum’a iner!

Geçtiğimiz günlerde Palandöken Dağında kış hazırlıklarını haber yapmak için Ejder3200 Genel Müdürü Yusuf Uygur’un yanına çıktım. Kendisine bu yıl hedeflenen turist sayısını sorduğumda, ‘Valla bir milyon hedefini koyduk. İnşallah başaracağız’ cevabını aldım. Bu diyalogdan sonra aklıma 4-5 yıl evveli geldi. Muhtemelen o zaman birisi bu cevabı verse ‘Hadi oradan’ derdim. Şimdi,  ‘Nasıl ? ‘ sorusunu sordum.

 

Beynimi  ‘Nasıl ?’ sorusuna dönüştüren unsurlar tabi ki bir anda olmadı.

 

Dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olma yolunda ilerleyen Erzurum, uzun yıllar beklediği adımları yeni yeni atmaya başladı. Muhabirliğe başladığım ilk yıllar bir çok sivil toplum kuruluşu bu konuda neler yapılması gerektiği ile ilgili haftada bir toplanır, kahvaltılarını ikram eder, konuşur, ertesi gün çıkan haberleri çaylarını yudumlayarak okur ve dernek arşivlerine koyarlardı. Yıllar sonra bakıldı ki bu iş lafla olmuyor. STK’lar her zaman belki iyi niyetle, belki reklam kokan hedeflerle, şehrin tek tutunacağı dalı Palandöken olarak görür ve bu bakir alanda her zaman bir şeyler söylemek için sıraya girerdi.

 

STK’ların iyi niyetlerini şöyle bırakın, Palandöken Dağında ki milyonluk tesisler uzun yıllar sahipsiz kalarak tartışma konusu oldu. Palandöken, hangi kurumda olduğu belli olmayan, Ankara’ya ilk yetişen kurum müdürünün bünyesine kattığı bir nimet olurken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi sonunda bürokraside ki ağırlını koyarak Dağı bünyesine kattı. O zamanlar da uzun tartışmalara sebep olan bu son el değişikliğinde gelinen nokta ise bir vatandaş olarak beni ziyadesi ile sevindirdi.

 

Palandöken artık tam da olması gerektiği gibi turizmle anılmaya başladı. Bu noktaya gelene kadar elbette büyük gayretler ortaya serildi. Ejder3200 markası altında Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri tek bir çatı altında toplandı. Gelen insanın ne istediği, bir kayak severin bir sonraki tatilinde de Erzurum’u neden tercih etmesi gerektiğini, o insanın eşine dostuna Erzurum’u neden tavsiye etmesi gibi sorular masaya yatırıldı. Uzun bir süre Konaklı Kayak Merkezinde yaşanan talihsiz bir kaza sonucu milli sporcu Aslı Nemutlu’nun hayatını kaybetmesiyle anılan Erzurum’un, Kış Turizmi yolculuğunda ilk olarak bu konuya neşter vuruldu. 24 saat gözetlenen tesisler birçok uluslar arası kuruluşlarda ‘Dünyanın en güvenli kayak merkezleri’ arasına girdi. Bunun yanında yüzlerce yeniliğe kavuştu.

 

Erzurum artık milyonları hedefleyen bir turizm şehir. Şehre adımını atan Vali Okay Memiş’de  bu hedef için elini taşın altına koyuyor, kahvaltı ikram edilip dağılan STK’lar da...

 

Artık şehir bilinçli. Palandöken o kurumun bu kurumun değil, Palandöken bizim nimetimiz, Palandöken ülkemizin dünyada reklam yüzü…

 

Tesisleşmede önemli ölçüde dünya standartların üstüne çıkan Palandöken’de göğsümüzü kabartacak olan sporcuların yetişmesi de tabi ki Kayak Federasyonun işidir. Bu hususta da Ali Oto’ya da Fatih Kıyıcı’ya da güvenim tam. İnanıyorum ki Kayak Federasyonu artık rant tartışmalarının değil yetiştirdiği sporcularıyla gündeme gelecektir.

 

Vatandaşlarımızın beklentileri de yok değil.  Bir anda olacak şeyler de değil. Yıllar sonra Erzurum milyonları telaffuz edecek seviyeye geldiyse bu demektir ki sistematik olarak bunların arkası da gelecek. Vatandaşın en muzdarip olduğu konuların başında ise gelen turistin şehir merkezine inmemesi. Ne zaman biz Lalapaşa Camiinin etrafında ellerinde fotoğraf makineleriyle sağa sola şaşkın şaşkın bakan İranlıyı, Rusu, Azeriyi, Almanı görürsek, şehrimizde ki turizm acenteleri ne zaman gelen turistler için rehberlik yapacak eleman istihdamına başlarsa, ne zaman mağazalarımız da Türkçemizin altında yabancı dillerde de etiketler görürsek, o zaman olduk deriz. Şimdilik yukarda saydıklarım Palandöken Dağına şaşkın şaşkın bakıyor. Sıra merkezde.

 

Bunun için vatandaş artık bilinçli. Otellere büyük görev düşüyor. Eğer biz şehir merkezinde bunlar var demezsek kimse nelerin olduğunu bilmez. Gelenlerin, konaklamalarının yanında bir akşam ve ya bir gün ortasında şehir turları düzenlenebilir. Önce biz gelen insanları, aşağılara götürürsek artık kendileri ineceklerdir. Bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Palandöken’e çıkan Erzurum’a iner. Bu bizim için milyonluk turist hedeflerimizin yanında bir hedef olmalı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.